De gespecialiseerde beeldsensoren van Agoria-lidbedrijf Caeleste vinden hun weg naar de medische beeldvorming, de ruimtevaart en andere industriële applicaties. Het Mechelse bedrijf, genomineerd voor de Leeuw van de Export 2020, draait mee aan de absolute top binnen zijn niche en haalt qua technologische innovatie het onderste uit de kan.


Op woensdag 23 september reikt Flanders Investment & Trade de Leeuw van de Export 2020 uit, een prestigieuze onderscheiding waarmee Vlaamse exportsuccessen in de schijnwerpers worden gezet. Onder de genomineerden bevinden zich twee Agoria-lidbedrijven: Caeleste (categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’) en FAM (categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’). In een tweedelige artikelreeks halen we ze allebei voor het voetlicht. Lees hier het artikel over FAM.

“Vanaf onze start in 2006 was de Belgische markt te klein voor dit hoogtechnologische nicheproduct”, vertelt CEO Geert De Peuter. “Onze missie: samen met de klant technische oplossingen uitdokteren die superieur zijn aan het standaardassortiment van de grote spelers.” Klanten van het eerste uur waren ruimtevaartspelers, voornamelijk binnen Europa.

Ruimtevaart en wetenschap als rode draad

Via mond-tot-mondreclame breidde de klantenportefeuille van Caeleste snel uit, zowel geografisch – met verre exportmarkten als China, Japan, Rusland en de VS – als qua toepassingen. Geert De Peuter: “Ruimtevaart en wetenschappelijke applicaties vormen de rode draad door onze historiek, maar we verkenden ook medische domeinen, waaronder tandheelkunde en oncologie. Verder zitten onze producten in tal van industriële applicaties.”

Sterk in op maat gemaakte sensoren

Hoe deze kleine Vlaamse speler zich staande houdt in de internationale arena? “Met onze maataanpak differentiëren we ons: iedere beeldopnemer vergt een unieke ontwikkeling en elke oplossing wordt in productie gebracht voor een specifieke klant. Toch stijgen onze volumes de laatste jaren gevoelig. De productiecapaciteit voldoende opschalen wordt de komende jaren dan ook een van de grote uitdagingen.”

Internationale uitstraling

Dat Caeleste een technologische speeltuin is voor topingenieurs, staat buiten kijf. Hierdoor slagen we erin om een divers team uit te bouwen rond gespecialiseerde competenties. Geert De Peuter: “Mechelen is en blijft onze uitvalsbasis, maar ons personeelsbestand bestaat uit meer dan tien nationaliteiten. We hopen dat deze nominatie onze naamsbekendheid zal boosten. Daarnaast bevestigt ze vooral dat je tot ver buiten onze grenzen het verschil kan maken met doorgedreven specialisatie en diepgaande kennis. Caeleste zet Vlaanderen mee op de internationale technologische kaart.”

ID Caeleste (2019)

  • Locatie: Mechelen
  • Aantal medewerkers: 30 voltijdequivalenten
  • Omzet (2019): € 6.304.500
  • Exportaandeel in de omzet (2019): 97%
  • Aandeel niet-EU-landen in de export: 45%
  • www.caeleste.be 

Bron: Flanders Investment & Trade

Benieuwd welk bedrijf de Leeuw van de Export 2020 wordt? Volg op woensdag 23 september vanaf 18 uur de livestream van de prijsuitreiking! Reserveer snel uw plekje op www.leeuwvandeexport.be.