Ondanks het feit dat de Vlaamse export het hard te verduren heeft, zal FIT tijdens de 19e uitreiking van de Leeuw van de Export de Vlaamse exportsuccessen in de schijnwerpers zetten. Onder de genomineerden bevinden zich twee Agoria-lidbedrijven: Caeleste en FAM.


In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’ strijden deze exportkampioenen om de Leeuwentitel: technologiespeler Basalte (Merelbeke), beeldsensorenspecialist Caeleste (Mechelen) en mestverwerker Fertikal (Beveren). Bij de ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’ gaat het tussen snijmachinefabrikant FAM (Kontich), technologiebedrijf Lansweeper (Dendermonde) en kunstgrasproducent Sports & Leisure Group (Sint-Niklaas). 

Ons lidbedrijf Caeleste uit Mechelen ontwikkelt gespecialiseerde beeldsensoren. De componenten worden op maat ontworpen voor toepassingen in de medische en biomedische beeldvorming, de ruimtevaart, industriële processen enzovoort. Vanaf de start in 2006 was de Belgische markt dus te klein voor deze nichespeler. Caeleste draait mee aan de absolute top binnen zijn vakgebied en blijft inzetten op technologische innovatie in nauwe samenwerking met zijn klanten. 

FAM uit Kontich, nog een Agoria-lid, produceert en verdeelt al 6 decennia industriële snijmachines voor groenten en fruit; vlees, vis en gevogelte; kaas; noten enzovoort. In cocreatie met de klant en in tandem met zusterbedrijf Stumabo – specialist in precisiemessen – bouwt FAM vernieuwende oplossingen voor specifieke behoeftes binnen de voedselverwerkende industrie. De meer dan 6.000 snijmachines van FAM draaien op alle continenten. 

Tijdens de tweede juryronde begin september zullen deze 6 genomineerden hun wedstrijddossier verdedigen voor een jury van prominente professionals uit de academische en bedrijfswereld.

Op 23 september worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Gent. Alvast proficiat aan alle genomineerden.