"Oplossingen m.b.t. energieopslag en energiemanagement zijn een fantastische motor om het gebruik van groene energie te bevorderen doordat ze afrekenen met het grootste struikelblok, nl. onregelmatige productie", vertelt Jean-Michel Gheeraerdts, voorzitter van CMI Energy.


CMI is ervan overtuigd dat opslag de grootste uitdaging m.b.t. hernieuwbare energie vormt en opent daarom vandaag in Seraing het grootste proefstation voor de opslag van groene energie in Europa. Dit station, dat de naam MiRIS (Micro Réseau Intégré Seraing) kreeg, bestaat uit 6.500 zonnepanelen (met een capaciteit voor de productie van hernieuwbare stroom van 2 megawattpiek, wat overeenkomt met het jaarverbruik van 500 à 600 gezinnen) die zijn gekoppeld aan accu's op basis van verschillende technologieën.

Die uitrusting is verbonden met een Energy Management System, het brein van de installatie, dat werd ontwikkeld door de Universiteit Luik in samenwerking met CMI. Met dit station wil CMI onderzoeken hoe de verschillende accu's het doen naargelang van het stroomproductie- en verbruiksprofiel. Dit zal het mogelijk maken om de prestaties te optimaliseren van de geïntegreerde units voor productie/opslag/management van groene stroom die de onderneming haar klanten aanbiedt. Met MiRIS is een investering van zo'n 10 miljoen euro gemoeid.

MiRIS is de grootste industriële proefinstallatie van Europa. De 6.500 fotovoltaïsche panelen beslaan een oppervlakte van ca. 10.000 m². De panelen zijn geïnstalleerd op het dak van de fabriekshallen en op carports van de CMI-site in Seraing. MiRIS zal worden uitgerust met vier types accu's en een Energy Management System. Dit systeem, dat werd ontwikkeld door de Universiteit Luik in samenwerking met CMI, zorgt op ieder moment voor een optimaal, automatisch management van de volledige installatie op basis van het gebruikersprofiel en de toestand op de elektriciteitsmarkt.

De bouw van MiRIS kostte amper negen maanden. Het station is nu operationeel en is verbonden met het distributienet. De opgewekte energie zal worden gebruikt door CMI om in zijn eigen verbruik te voorzien of zal in het openbare elektriciteitsnet worden geïnjecteerd dankzij het intelligente systeem dat in samenwerking met de Universiteit Luik werd ontwikkeld.

Met dit proefstation wil CMI meer inzicht krijgen in het gedrag van de verschillende types accu's naargelang van het productie- en verbruiksprofiel. Op basis daarvan zullen de prestaties van de geïntegreerde units voor productie/opslag/management van groene stroom die CMI aanbiedt verder worden verbeterd. Naast het feit dat dit innovatieve project het stroomverbruik van de hoofdvestiging zou moeten dekken, moet het CMI ook de kans geven om vertrouwd te worden met de manier waarop stroom in een distributienet wordt geïnjecteerd.

Met het MiRIS-project wil CMI hernieuwbare energiebronnen economisch optimaliseren. Jean-Michel Gheeraerdts, voorzitter van CMI Energy: "Oplossingen voor energieopslag en energiemanagement zijn een fantastische motor om het gebruik van groene energie te bevorderen doordat ze afrekenen met het grootste struikelblok, nl. onregelmatige productie. Het project biedt ook een alternatief voor dieselgeneratoren in gebieden die niet op het net zijn aangesloten, een oplossing om investeringen in delen van het net uit te stellen, een optimalisering van de bestaande fotovoltaïsche of windenergiesystemen en een katalysator om te kunnen meespelen op de primaire of secundaire reservemarkt."

Lees het volledige perscommuniqué (in het Engels)