De hackathon werd georganiseerd rond zes challenges. De Belgische start-up Sagacify, gevestigd in Brussel, is gespecialiseerd in AI-oplossingen (artificiële intelligentie) en nam het in het kader van de challenge van Jan De Nul op tegen zes andere spelers. De uitdaging bestond erin het beheer van douanecodes te automatiseren. Na een 48 uur durende ontwikkelmarathon mochten de Brusselaars zich groepswinnaar noemen dankzij een eerste proof of concept waarmee ze de aandacht van de jury van Jan De Nul wisten te trekken. Een opmerkelijke prestatie.


Een overwinning, en misschien het begin van een vruchtbare samenwerking

François Beuvens, medeoprichter en CTO van Sagacify: "We zijn heel blij dat we een antwoord konden bieden op de vragen die tijdens de challenge werden gesteld en dat we het team van Jan De Nul een aanzet van een oplossing hebben kunnen aanreiken. De besprekingen met Jan De Nul zullen nu worden voortgezet buiten het kader van de wedstrijd. We zijn overtuigd van de waarde die onze aanpak kan bieden t.a.v. de behoeften van Jan De Nul."

Beheer van douanecodes

Jan De Nul is een wereldspeler op het vlak van maritieme werken en logistiek en is met ruim 6.000 werknemers aanwezig in meer dan 70 landen. In het kader van zijn activiteiten importeert de groep grote hoeveelheden goederen om zijn infrastructuur te verwezenlijken. Een efficiënt en foutloos beheer van de douanecodes is dan ook bijzonder belangrijk.

Start-ups op de proef gesteld

In die context lanceerde de groep een heel concrete challenge tijdens de hackathon. François Beuvens: "Jan De Nul wou het beheer van zijn douanecodes verbeteren. Concreet moesten we de duizenden douanecodes van producten en grondstoffen in een internationale classificatie automatisch in kaart kunnen brengen. Nu is bij de toewijzing van een douanecode de medewerking van een internationale douaneambtenaar en lokale ambtenaren noodzakelijk, wat betekent dat regelmatig informatie moet worden uitgewisseld en dat de aandacht nooit mag verslappen om fouten te voorkomen. Als er fouten optreden in het proces, kan een verkeerde classificatie leiden tot zwaardere heffingen en kan een eventuele blokkering aan de douane dure vertragingen veroorzaken."

Sagacify in een notendop

Momenteel heeft Sagacify een vijftiental medewerkers in dienst. Het bedrijf levert AI-diensten aan ondernemingen, voornamelijk in de fintech-sector, maar bouwt ook activiteiten uit in de logistieke en verwerkende sector en in de overheidssector. De klant wordt tijdens zijn AI-project begeleid van a tot z, van idee en proof of concept tot uitvoering en follow-up.

Proficiat aan Sven Wauters, Amaury Beeckman, Laurent Evrard, Michiel De Decker en François Beuvens voor deze mooie overwinning!

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.