Samen met Nokia en Citymesh wil Brussels Airport Company tegen eind maart 2020 een 5G-ready netwerk uitbouwen op de luchthaven van Zaventem. De luchthaven zal zo, als een van de eerste sites in België met 5G-technologie, in staat zijn om haar operationele efficiëntie te versnellen en verdere technologische innovatie te ondersteunen.


Operatoren, leveranciers, onderzoeksinstellingen, enz. kunnen bij het BIPT testvergunningen aanvragen voor 5G. Deze testvergunningen worden doorgaans binnen de week toegekend, maar kunnen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Meer informatie kunt u verkrijgen via bij RadioVergunningen@BIPT.be.

 

Een privaat 5G-ready netwerk biedt een efficiëntere, meer betrouwbare en snellere connectiviteit dan WiFi of publieke 4G over het hele luchthaventerrein. Dankzij de hogere capaciteit van 5G kan de luchthaven tal van innovatieve technologieën inzetten zoals IoT (Internet of Things), geautomatiseerde voertuigen, mobiele veiligheidssystemen of track & trace-technologie. Zo verhoogt de operationele efficiëntie en tegelijk de betrouwbaarheid van de systemen op Brussels Airport. 

Brussels Airport Company gaat voor het uitbouwen van een 5G ready netwerk een strategisch partnerschap aan met de Finse technologiepartner Nokia en de Belgische operator Citymesh voor de 5G-service. In een eerste fase zal 5G ingezet worden om connectiviteit te voorzien op het buitenterrein, later zal ook binnen 5G geïnstalleerd worden. Zowel binnen als buiten zullen verschillende technologieën en toepassingen getest worden om na te gaan of ze bruikbaar en zinvol zijn op de luchthaven.

"De keuze van Brussels Airport om een industrieel privaat netwerk te installeren met het Nokia Digital Automation Cloud-platform, stelt de luchthaven in staat om haar digitale innovatieambitie waar te maken dankzij 5G-technologie. De automatisering op luchthavens is essentieel om de efficiëntie en betrouwbaarheid te verhogen, en meer inzichten in de operationele werking te creëren", zegt Stephan Litjens, General Manager Nokia Digital Automation. 

"De toegevoegde waarde van het private 5G-ready netwerk voor Brussels Airport toont het belang aan van deze private-connectiviteitsbubbels. Het opent een hele waaier aan toepassingen die onmogelijk zouden zijn met WiFi of met publieke netwerken. Citymesh en Brussels Airport verleggen met hun samenwerking grenzen als voorlopers voor andere sectoren in België om een competitief voordeel te creëren met private mobiele connectiviteit", zegt Mitch De Geest, CEO van Citymesh. 

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.