Dankzij de intelligente parkeeroplossingen van Orange Belgium en CommuniThings, die op IoT-sensortechnologie steunen, kunnen bezoekers op bepaalde plaatsen in Groot-Brugge 30 minuten gratis parkeren. De plaatselijke overheidsinstanties zullen de sensormeldingen m.b.t. verstreken parkeertijd gebruiken om de mobiliteit in de stad te monitoren en snel op te treden tegen overtredingen, waardoor ze hun parkeerbeleid ogenblikkelijk in de praktijk kunnen brengen.


 

Een efficiënt en geïntegreerd parkeerbeleid is van essentieel belang voor de Belgische gemeenten. Het heeft een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit van de inwoners maar ook op de aantrekkelijkheid van een stad voor toeristen en consumenten omdat het kan helpen om de congestie terug te dringen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Het beleid kan ook ertoe bijdragen om een nieuwe impuls te geven aan kleine ondernemingen en handelszaken, die momenteel door de COVID-19-pandemie worden getroffen. Door te kiezen voor de slimme parkeeroplossing van Agoria-lid Orange Belgium en van CommuniThings beschikt de stad Brugge nu over de nodige instrumenten om een weldoordacht parkeerbeleid te implementeren en ervoor te zorgen dat de burgers zich daar ook aan houden. De uitrol in Brugge komt er na geslaagde slimme parkeerprojecten van Orange Belgium en CommuniThings in andere steden zoals Luik, Aarschot, Waver, Mechelen, Bergen enz.

De dienst bevordert de doorstroming in de parkings van de handelscentra en wil daarmee de economische ontwikkeling van het stadscentrum stimuleren, met name wanneer de lockdownmaatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie zullen worden afgebouwd. Het resultaat is dat meer klanten winkels binnenstappen, geld uitgeven en daarna weer vertrekken, zodat ze plaats maken voor anderen. De ervaring in andere steden leert dat de doorstroming dankzij de slimme parkeeroplossing van Orange Belgium is verdrievoudigd.

Een energiezuinige oplossing om de mobiliteit te vergroten en de lokale economie te steunen
Met bijna 100 sensoren in de straten van Brugge en Zeebrugge maken die intelligente parkeeroplossingen het lokale instanties mogelijk om parkeren beter te plannen, te organiseren en te monitoren.

Dankzij open data-interfaces zal informatie over de bezetting van parkings in de toekomst kunnen worden meegedeeld op de website of via een mobiele app van de stad. Doordat bezoekers beter zicht krijgen op de beschikbare parkeerplaatsen kunnen opstoppingen worden verminderd en kan een betere shoppingervaring worden geboden, dat is zodra de gezondheidscontext het toelaat. 

Het intelligente parkeerplatform kan de lokale Brugse instanties nuttige data opleveren m.b.t. de voornaamste mobiliteitsindicatoren, zoals de parkeerduur, de bezetting, de doorstroming en verstreken parkeertijd, waardoor ze hun beleid dynamisch kunnen volgen en aanpassen.

Ook belangrijk is dat het gaat om een bijzonder duurzame oplossing aangezien wordt gebruikgemaakt van energiezuinige sensoren en van het IoT Narrowband-netwerk van Orange Belgium, dat een ruime dekking biedt en tegelijk maar heel weinig energie verbruikt.

De slimme parkeerdiensten werden ontwikkeld dankzij een exclusief partnership met de Belgische scale-up CommuniThings, die in zijn nationale en internationale ontwikkeling werd bijgestaan door Orange Belgium met het acceleratieprogramma Orange Fab en een minderheidsparticipatie. CommuniThings werd met succes uitgerold in vijftien Belgische steden en wordt ook internationaal erkend met toepassingen in West-Europa, het Midden-Oosten en Asia-Pacific.

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge: "Met behulp van die sensoren willen we de doorstroming op die parkeerplaatsen vergroten. Zo hebben klanten van handelszaken in de buurt meer kans om gratis te parkeren in de onmiddellijke omgeving. De sensoren informeren ons ook beter over het daadwerkelijke gebruik én het misbruik van die parkeerplaatsen."

Werner De Laet, Chief Enterprise Business, Wholesale and Innovation Officer bij Orange Belgium: "Als innovatieve en verantwoordelijke operator denken we dat een oordeelkundig gebruik van de technologie kan helpen om grote maatschappelijke problemen te overwinnen. De uitdagingen inzake mobiliteit en parkeren aanpakken is van essentieel belang voor alle autoriteiten aangezien de congestie en de CO2-uitstoot kunnen worden verminderd en steden een stuk aantrekkelijker kunnen worden gemaakt, wat van essentieel belang is om de lokale economie te steunen, want die wordt hard getroffen door de COVID-19-pandemie. We zijn verheugd dat een grote toeristische stad zoals Brugge voor onze oplossing heeft gekozen en we kijken ernaar uit om hun lokale uitdagingen te helpen aangaan."

Etay Oren, Chief Executive Officer van CommuniThings: "De congestie die verband houdt met parkeren op straat staat op een tweesprong omdat steden de doorstroming willen verbeteren en de handel stimuleren en tegelijk de CO2-uitstoot willen terugdringen en het aantal geparkeerde auto's in de stadscentra beperken. Orange Belgium en CommuniThings hebben samen met de stad Brugge een state-of the-art IoT-oplossing geïmplementeerd die een grotere doorstroming garandeert evenals een optimale controle door de lokale instanties. Met meer dan vijftien steden in heel België – en volop groeiend – zijn we verheugd om de dienst te lanceren in deze wereldberoemde toeristische stad."

Lees ook: 

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.