Het park Pairi Daiza had maar enkele jaren nodig om een grote Belgische en zelfs Europese attractie te worden. Maar hoewel er in de media veel aandacht was voor de komst van enkele panda's uit China die ondertussen gelukkige ouders zijn geworden, is het vooral de mobiliteit rond het park die op de agenda van de gemeenteraadsleden en de omwonenden staat. Want met meer dan een miljoen bezoekers per seizoen zorgt het succes van het park ook voor behoorlijk wat wegverkeer, met overlast voor de omwonenden en heel wat file.

Doel: doorstroming van het verkeer

Maxime Prevot, Waals minister voor Openbare Werken en Verkeersveiligheid, heeft zijn administratie de opdracht gegeven om een oplossing te vinden. Het doel? Onderzoeken hoe het verkeer het best kan worden omgeleid in de gemeenten Brugelette en Gages, maar ook in Cambron-Casteau, Lens en Chièvres. "Onze ambitie is het verkeer naar het park zo vlot mogelijk te laten verlopen, en in het bijzonder in de gemeente Gages. Dankzij dit project beschikken we over alle elementen om met Pairi Daiza de beste oplossing te kiezen uit vijf mogelijke omleidingstrajecten", vertelt André Desmarlieres, burgemeester van de gemeente Brugelette... en recente winnaar van de Smart City Award, digitale categorie, voor dit rondwegproject waarbij innovatie centraal staat.

Gegevens van mobiele telefoons om de verplaatsingen in kaart te brengen

Om haar kansen zo groot mogelijk te maken heeft de Waalse overheidsdienst SPW Wallonie beslist om haar onderzoek te baseren op zo nauwkeurig mogelijke verkeersoverzichten. Hiertoe heeft SPW gekozen voor een bijzonder vernieuwende technologische oplossing. Caroline Pourtois, directrice van het Verkeerbeheer bij SPW: "Met de mobiele gegevens van de gsm's van mensen die zich in de omgeving van het park bevinden, kunnen we de omvang van het verkeer en de kenmerken ervan bepalen. We werkten daarom samen met Orange België om gedurende een bepaalde periode toegang te krijgen tot de mobiele gegevens van haar mobiele 2G-, 3G- en 4G-netwerken. De meerwaarde van deze samenwerking? Orange beschikt over de gegevens, wij over de kennis van het verkeer. Elke partij draagt dus haar steentje bij om tot de best mogelijke oplossing te komen." 

Retroactieve 'big data' om het verschil te maken

Een van de interessantste aspecten van deze aanpak is de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de gegevens van vóór de start van het project. "In dit geval werden de gegevens verzameld van een retroactieve periode van 150 dagen, zodat we een overzicht van een heel seizoen hadden. Met deze 'big data' en de analyse ervan konden we kwartier na kwartier de verplaatsingen van een telefoon volgen, uiteraard geheel anoniem, maar ook een onderscheid maken tussen de mobiele signalen van de telefoon van een parkbezoeker en die van een voorbijganger. Welke balans ik uit deze ervaring kan opmaken? Met deze vernieuwende oplossing kunnen we de grote hoeveelheid nuttige informatie voor het infrastructuurbeheer aanzienlijk uitbreiden. De nieuwe gegevens die we eruit halen verrijken en verbeteren de analyses en maken ze geloofwaardig. Deze analyses bieden op deze manier een duidelijk en volledig beeld van het rijgedrag."