Op 12 oktober 2020 kwam de brexit-taskforce van de Vlaamse regering samen in Brugge. Agoria Vlaanderen maakt deel uit van deze taskforce. Tijdens de vergadering heeft de Vlaamse regering beslist 83 miljoen euro aan bijkomende steun te voorzien voor bedrijven die door de gevolgen van de brexit zullen worden getroffen.


Wie en wat?

33 miljoen euro gaat naar bijkomende ondersteuning voor export, een bedrag dat door Flanders Investment & Trade (FIT) zal worden beheerd. Dit is bedoeld om bedrijven te ondersteunen in het vinden van nieuwe afzetmarkten. Op 25 september organiseerde Agoria nog, samen met FIT, een webinar over de bijkomende corona-steun die FIT aanbiedt. Hier komt nu nog eens 33 miljoen euro bovenop. Meer informatie over deze steun is terug te vinden op de website van FIT.

50 miljoen euro wordt door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) beheerd. Deze steun moet naar bedrijven gaan die getroffen zijn door het feit dat ze geen handel meer kunnen drijven met Groot-Brittaniƫ. Deze steun moet dus dienen om productieprocessen aan te passen. Meer informatie over deze steun is terug te vinden op de website van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en op de website van VLAIO.

Vlaams minister-president Jan Jambon lanceerde andermaal een oproep aan KMO's om zich goed voor te bereiden op de brexit.

No-deal brexit

We weten ondertussen dat Vlaanderen bij een no-deal brexit ongeveer 28.000 jobs zou kunnen verliezen. Een bijkomende krimp van 2,5% BBP is realistisch. Dat zou bovenop de coronacrisis komen. Lees ook de oproep van onze CEO Marc Lambotte in dit verband.

Zelfs wanneer men alsnog tot een vrijhandelsakkoord zou komen voor 1 januari 2021, rekent Vlaanderen nog steeds op een bijkomende krimp van 1,8% BBP bovenop de coronacrisis.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Zoals steeds kan u terecht bij de experts van Agoria. Heeft u vragen over uw contracten, Incoterms, douaneregelingen, technische normen,... Agoria staat tot uw dienst. Daarnaast organiseert Agoria zelf of samen met partners nog dit jaar een hele resem aan (betalende) opleidingen en (gratis) informatiesessies.

Acumen. Op 21 en 22 oktober 2020 organiseert Agoria het online event Acumen 2020. Neem zeker de agenda door om mee te zijn met de laatste ontwikkelingen in de technologiesector. Tijdens de slotsessie zal kort worden ingegaan op hoe de brexit voor te bereiden.

VBO. Op 28 oktober 2020 organiseert het VBO nog een bijkomend evenement over brexit. Meer informatie is terug te vinden op de website van het VBO.

Agoria Academy Customs & Trade 2020. In de maanden november en december vinden de door corona uitgestelde opleidingen van de Agoria Academy Customs & Trade 2020 plaats in de vorm van webinars. Met oog op de brexit wil Agoria zich maximaal inzetten voor zijn leden en nog voor het jaareinde alle aspecten van douane behandelen. Hou de agenda in de gaten. We communiceren eerstdaags de nieuwe data.