De BluePoint is terug in het land. Van 10 tot 19 januari pronkt het Agoria Solar Team op de Brussels Motor Show met de BluePoint, hun zelfgebouwde zonnewagen waarmee ze enkele maanden geleden goud veroverden in de World Solar Challenge in Australië. “Ondanks de moeilijke weersomstandigheden bleef de BluePoint rijden en bewees ze haar betrouwbaarheid”, vertelt Nelis Geurts, electrical engineer bij het Agoria Solar Team.


De BluePoint is nog niet zo lang terug in België. “Op 23 december kregen we een bericht van de douane dat onze vracht was goedgekeurd en dat we de BluePoint mochten komen ophalen. Dit was een redelijk spannend moment, omdat we nog niet wisten of de BluePoint een reis van een kleine twee maanden op een vrachtschip veilig had overleefd. Gelukkig zag ze er nog heel goed uit en heeft ze geen schade opgelopen”, vertelt Nelis Geurts, electrical engineer en racepiloot bij het Agoria Solar Team.

De BluePoint heeft er in Australië een traject van 3.200 kilometer opzitten. Met hun zelfgebouwde zonnewagen reden ze in 5 dagen helemaal van Darwin naar Adelaide. In een verzengende hitte, dwars door de woestijn. Op 17 oktober reed de zonnewagen van het Agoria Solar Team als allereerste over de finishlijn in Adelaide. Het was de eerste keer dat een Belgisch solar team erin slaagt om de wereldtitel binnen te halen.

De officiële opening van de Brussels Motor Show vond plaats op donderdag 9 januari. HKH Prinses Astrid en eerste minister Sophie Wilmès brachten onder andere een bezoek aan de stand van het Agoria Solar Team.

Tijdens de race bleef de BluePoint ook in barre weersomstandigheden ongelofelijk goed presteren. “In Australië hebben we heel zware windstoten, zandstormen en een onweer overleefd. Ondanks deze moeilijke omstandigheden bleef de BluePoint rijden en heeft ze haar betrouwbaarheid bewezen. Deze betrouwbaarheid heeft er voor een groot deel voor gezorgd dat we wereldkampioen werden. Door in België zeer veel testkilometers te rijden, racesimulaties te houden met het hele team, en alle onderdelen afzonderlijk te testen, wisten we bij de start van de race dat onze wagen betrouwbaar was en kenden we ook perfect haar limieten”, vertelt Nelis.

Wat zijn de plannen van het Agoria Solar Team voor de komende maanden? “Nu onze race gedaan is, zijn we begonnen met een nieuw team te rekruteren voor de volgende World Solar Challenge over twee jaar. Daarnaast organiseren we ook nog evenementen om alle partners te bedanken die ons geholpen hebben. Sinds juli is al een nieuwe generatie teamleden bezig om de BluePoint nog efficiënter en sneller te maken.”

De BluePoint is van 10 tot 19 januari te bezichtigen in de Patio van de Brussels Motor Show.