Agoria is tevreden dat de regering de informatie en voorstellen van Agoria heeft benut om het ministerieel besluit en de lijst van bedrijven van cruciale sectoren en essentiële bedrijven verder te verduidelijken. Daarmee verhoogt de rechtszekerheid voor deze bedrijven.


In het ministerieel besluit is verduidelijkt dat ook de producenten, leveranciers, aannemers en onderaannemers van goederen, werken en diensten die essentieel zijn voor de uitvoering van de activiteit van deze bedrijven en deze diensten, ook aanzien worden als essentiële bedrijven. Deze bedrijven zijn ertoe gehouden om, in de mate van het mogelijke, het systeem van telethuiswerk en de regels van social distancing toe te passen.

Ook de lijst opgenomen in het ministerieel besluit werd aangevuld en waar nodig verduidelijkt. Deze lijst bevat 2 delen. In het eerste deel lijst men de handelszaken, private en publieke bedrijven en diensten op die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie en de behoeften van de bevolking. Hier werd onder meer de veiligheids- en defensie-industrie toegevoegd aan de lijst van de vitale belangen, samen met de onderhoudswerken en toelevering voor cruciale sectoren.  Ook de inspectie- en controlediensten blijven staan op deze lijst.

Voor de private sector vertaalt men deze lijst bijkomend naar een overzicht van de paritaire comités met al dan niet een beschrijvende beperking erbij. U vindt hieronder een overzicht van de aan Agoria gerelateerde paritaire comités:

Metaal-, machine- en elektrische bouw

111 Paritair comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 

Beperkt tot  productie, toelevering, onderhoud en herstelling van landbouwmachines en installaties van bedrijven behorende tot de cruciale sectoren en essentiële diensten;
de veiligheids- en defensie-industrie en
de productie van materiaal voor de medische en (para)farmaceutische industrie.

209 Paritair comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid

Beperkt tot productie, toelevering, onderhoud en herstelling van installaties van bedrijven behorende tot de cruciale sectoren en de essentiële diensten en de veiligheids- en defensie-industrie.

 

Aanverwante sectoren

149.01 Paritair subcomité voor de elektriciens: installatie en distributie

Beperkt tot de dringende werkzaamheden en tussenkomsten.

149.03 Paritair subcomité voor de edele metalen

Beperkt tot machineonderhoud en herstellingen

149.04 Paritair subcomité voor de metaalhandel

Beperkt tot onderhoud en herstelling

  

Bedienden technologische industrie

200 Aanvullend Paritair comité voor de bedienden

Beperkt tot de bedienden noodzakelijk bij onderhoud, herstelling, productie en toelevering van bedrijven die behoren tot de cruciale sectoren en de essentiële diensten.

 

Non-Ferro

105 Paritair comité voor non-ferro metalen

Volcontinu bedrijven

224 Paritair comité voor de bedienden van de non-ferro metalen

 

Volcontinu bedrijven

 

 

Handelsluchtvaart met inbegrip van het PSC 315.01

315 Paritair comité voor de handelsluchtvaart (en subcomités)

 

Raadpleeg hier (249,2 kB) de tekst van het ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de "first points of contact" in uw regio :

  • Antwerpen-Limburg
  • Brussel - Brabant
  • Oost- en West-Vlaanderen

Coronavirus: blijf op de hoogte!

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op de activiteiten van de Belgische technologiebedrijven. Onze Agoria-experts volgen de situatie m.b.t. de coronapandemie en beantwoorden al uw vragen over de maatregelen van de overheid. Volg hier onze dagelijkse updates.

Lees meer