Elektronicafabrikant E.D.&A., lid van Agoria, investeert in bijkomende technologie voor doorgedreven optische kwaliteitscontrole op zijn productielijnen. Achteraan in de THT (Through Hole Technology)-lijn wordt een nieuwe 3D AOI-machine geplaatst.


Door de aanschaf van een bijkomende 3D AOI -machine (AOI staat voor Automated Optical Inspection, nvdr) slaagt E.D.&A. erin om de THT-lijn voor een groot deel te automatiseren: robots plaatsen de componenten (grotendeels) automatisch, AOI-inspectie op de aanwezigheid en polariteit van de componenten, selectief solderen van de componenten en daarnaast de optische inspectie van de solderingen aan de onderzijde van de print met de nieuwe 3D AOI.

Hiermee rondt het bedrijf een laatste belangrijke stap af die de kwaliteit verder zal verhogen in zijn Factory of The Future. De nieuwe machine zorgt voor een heel korte feedbacklus, waardoor er geen escalatie van eventuele reeksafwijkingen kan plaatsvinden. 

Bijkomende 3D AOI inspecteert solderingen 

E.D.&A. koos voor de Viscom full 3D AOI machine S3016 Ultra, wat belangrijk is, omdat zo ook o.a. de lead protrusion (pinlengte) geverifieerd kan worden. Hierop zijn bepaalde normen van toepassing en bovendien zijn deze pinlengtes extra belangrijk voor producten die worden ingebouwd. 

Deze nieuwe machine heeft niet alleen een 3D-bottom camera, maar bijkomend nog 8 zijdelings geplaatste camera’s die een schaduwvrije inspectie onder een hoek bieden, wat zorgt voor een goede beeldreconstructie.  Deze camera’s bieden een hoog gebruiksgemak voor de operatoren: een klaar en duidelijk beeld maakt een juiste interpretatie en correcte herstelling van de eventuele afwijking mogelijk. 

Het is een optische machine, wat maakt dat deze ook serienummers kan inlezen. Mooi meegenomen dus, want de resultaten van de inspectie kunnen eenvoudig overgepompt worden naar de serienummerdatabase. Zo kunnen ze bij E.D&A. waarborgen dat afwijkingen hersteld worden alvorens de besturingen verder te verwerken.

E.D.&A. ontwikkelt en produceert sinds 1981 custom-made controllers voor machines en apparaten, voor zowel de industriële als de consumentenmarkt. De onderneming stelt meer dan 80 mensen tewerk. Meer informatie op www.edna.eu.