Sinds dit weekend mag het Agoria Solar Team zich niet alleen wereldkampioen, maar ook Europees kampioen noemen. De zonnewagen BluePoint reed op zondag 20 september om 13 uur als winnaar over de streep van de iLumen European Solar Challenge. Het hoogste aantal rondjes werd gehaald dankzij een snelle wagen en een sterke strategie. Dit is de derde overwinning op rij voor het Belgische Solar Team, na winst in Chili in 2018 en op het wereldkampioenschap in Australië in 2019.


Intense race

De European Solar Challenge duurde 24 uur en vond op 19 en 20 september plaats op het Circuit van Zolder. Het Agoria Solar Team nam deel aan de race met twee zonnewagens, de BluePoint en de Punch 2. De BluePoint, de nieuwste wagen van het team, kwam met het hoogste aantal rondjes over de finish. Zo nam het Belgische team de titel mee naar huis, met op de tweede plaats het Nederlandse Solar Team uit Twente. Deze overwinning is te danken aan een snelle wagen en een race-strategie die sterk verschilde van andere teams: "Tijdens deze wedstrijd is het toegelaten om de batterij twee keer op te laden. Wij hebben gekozen om maar een keer op te laden, waardoor we een uur langer rondes konden rijden", aldus Romanie Cnockaert, stratege van het Belgische Solar Team uit Wervik, West-Vlaanderen. Door de gunstige weersomstandigheden werd het record van hoogste aantal rondes in 24 uur door zonnewagens met een vierde verbeterd.

De Punch 2, de wagen die het team bouwde in 2017, finishte vijfde in de race. Het grote verschil is te wijten aan de leeftijd van de wagen. De wagens maken gebruik van de allernieuwste technologieën die voortdurend veranderen. Dit is tevens ook een van de redenen waarom het Solar Team telkens een volledig nieuwe zonnewagen bouwt voor het tweejaarlijks wereldkampioenschap.

Derde overwinning

De overwinning op het Europees Kampioenschap is de derde overwinning op rij voor het Belgische Solar Team. In 2018 finishte het team eerste na de uitdagende Carrera Solar Atacama in Chili, dwars door de Atacama woestijn. Het jaar daarop werd het team wereldkampioen dankzij een spannende overwinning op de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Professionele piloot Bert Longin was een van de chauffeurs tijdens de laatste twee races. "Winnen went nooit: dat blijft een euforisch moment", aldus Bert Longin.

De BluePoint op het Circuit van Zolder. Meer foto's hier.

De volgende race van het Belgische team vindt in februari plaats in Zuid-Afrika. In oktober van 2021 zal het team de wereldtitel verdedigen in de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië.

Over het Agoria Solar Team

De twintig studenten van het Agoria Solar Team bouwen een jaar lang aan een wagen op zonne-energie om deel te nemen aan verschillende races over heel de wereld. Met hun 8e zonnewagen, de BluePoint, eindigde het team vorig jaar op de eerste plaats in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Na de wereldtitel wil het team nu ook de Europese titel veroveren. 

Lees hier meer