Van 16 tot 21 oktober vond opnieuw de tweejaarlijkse beurs Busworld plaats in Kortrijk. Met 32.000 bezoekers uit 116 landen en 390 standhouders uit 34 landen is dit de belangrijkste beurs in de sector.

Ook een aantal Agoria-lidbedrijven waren aanwezig met een beursstand: 

 • Van Hool uit Koningshooikt presenteerde op Busworld zijn gamma bussen en coachen samen met de BRT (Bus Rapid Transit) Exquicity.
  • Om te beantwoorden aan de groeiende nood van de steden naar bescherming van het milieu biedt Van Hool een volledig gamma moderne milieuvriendelijke bussen aan, gaande van Euro IV diesel aandrijving tot CNG (gecomprimeerd aardgas), trolleybussen en hybride brandstofcelbussen. 
  • Onlangs leverde Van Hool een 24 meter EquiCity aan de stad Bergen in Noorwegen. Deze hybride bus wordt aangedreven door biogas wat resulteert in een brandstof- en C02-besparing van 20% in vergelijking met traditionele voertuigen. 
  • Daarnaast haalde Van Hool ook een opdracht binnen voor het leveren van 14 EquiCity trambussen aan Martinique. (zie foto). Ook presenteerde Van Hool het project rond elektrische bussen in Brugge, waar 3 elektrische stadsbussen draadloos via inductie worden opgeladen.
 • VDL Bus Roeselare toonde zijn CITEA-bus op de stand van moederbedrijf VDL Bus & Coach. Vandaag legt VDL Bus Roeselare sterk de focus op elektrische stadsbussen. Zo levert VDL Bus Roeselare 8 elektrisch aangedreven 18-meter gelede CITEA-stadsbussen aan de stad Keulen. Op het dak van de bussen is een pantograaf aangebracht waarmee de lithium-ion accu’s van ruim 100 kWh snel kunnen opgeladen worden aan de bushaltes.
 • Dhollandia uit Lokeren is vooral gekend als constructeur van laadkleppen en goederenliften voor commerciële voertuigen, en behoort tot de wereld top-3 van grootste laadklepfabrikanten voor de transport industrie. Dhollandia is sinds 14 jaar ook actief in de mobility-sector, ontwikkelt en promoot tal van oplossingen ten behoeve van :
  • de private mobiliteit;
  • De publieke mobiliteit, openbaar vervoer, toerisme en reisbussen;
  • Ambulances, taxi's, toepassingen op maat.
   • Op busworld 2015 stelde Dhollandia drie nieuwe passagiersliften tentoon. 
 • Exel Composites uit Oudenaarde is gespecialiseerd in het maken van composiet profielen voor de binnen- en buitenbekleding van bussen en treinen. Onder meer de volledige binnenhemel van de Desiro treinen in Brussel werd in Oudenaarde geproduceerd. Exel Composites levert over heel Europa aan de meeste bus en treinbouwers. 
 • Grass Tech Solutions uit Louvain-la-Neuve is met zijn Clear Passs produkten de erkende marktleider op vlak van opspatafschermingssystemen voor vrachtwagens, opleggers, bussen en autocars. Clear Pass verbetert de verkeersveiligheid door het verminderen van het opspattend water bij nat wegdek. Dit zorgt voor beter zicht voor achterliggende voertuigen en tegenliggers. Ook zorgt Clear Pass voor een verminderd geluid, wat een comfortverhoging betekent voor de passagiers.

Om het belang van de sector te onderstrepen, organiseerde Agoria op maandag 19 oktober een geleid beursbezoek met Minister Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn en Staatssecretaris Bart Tommelein, Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Tijdens het bezoek maakten de minster en staatssecretaris kennis met de bedrijven in de sector en hun producten en lieten ze zich informeren over hun toekomstvisie en uitdagingen.

Meer informatie over Busworld vindt u via deze link: http://kortrijk.busworld.org/