De federale overheid gaat de realisatie van MYRRHA op de site van het SCK-CEN in Mol ondersteunen. Dit project is uniek in de wereld en zal de deur openen naar nieuwe toepassingen rond het beheer van nucleair afval en de ontwikkeling van nieuwe kankertherapieŽn.


De onderzoeksinfrastructuur†MYRRHA†(Multi-purpose hYbrid Research Reactor for High-tech Applications)†wordt het eerste†prototype†ter wereld van een† deeltjesversneller, die in zijn finale †configuratie (3e fase van het project) een reactor aandrijft op een inherent veilige manier: door met name de deeltjesversneller uit te schakelen, stopt de kettingreactie automatisch en valt de reactor onmiddellijk stil.

De beslissing van de Belgische regering om het MYRRHA-project voor een bedrag van 558 miljoen euro te financieren, maakt de realisatie van de eerste fase mogelijk, met name de bouw van een deeltjesversneller van 100 MeV en haar bestralingsstations op de site van SCK-CEN in Mol, alsook de studies voor een verhoging van de energieniveaus van de accelerator tot 600 MeV en de koppeling ervan aan een subkritische reactor.

"Het unieke en innovatieve karakter van de MYRRHA-onderzoeksinfrastructuur zal onderzoekers van over de hele wereld naar BelgiŽ aantrekken."
Eric van Walle, directeur-generaal van het†SCK-CEN

De infrastructuur zal toelaten onderzoek te verrichten met hoogenergetische deeltjes in domeinen van de geneeskunde en transmutatie van kernafval.

Dankzij MYRRHA †zal onder meer een†innovatieve oplossing† worden ontwikkeld†voor het beheer van langlevend radioactief afval, door het volume en de radiotoxiciteit ervan drastisch te verminderen, waardoor †de opslagperiode van enkele honderdduizenden jaren tot enkele honderden jaren gereduceerd wordt.

Daarnaast neemt MYRRHA nog een andere grote uitdaging voor haar rekening, nl.†onderzoek naar,en verdere† ontwikkeling van nucleaire geneeskunde. MYRRHA zal bijdragen aan de productie van volledig nieuwe radio-isotopen en de ontwikkeling van minder invasieve kankertherapieŽn.

De infrastructuur zal† innovatieve radio-isotopen produceren en fundamenteel en toegepast onderzoek naar onder meer toekomstige materialen bevorderen.

"Ik ben verheugd dat ons land het belang inziet van projecten zoals MYRRHA, want fundamenteel wetenschappelijk onderzoek baant het pad naar revolutionaire innovaties. In dat opzicht mag de beslissing van de regering gerust een historische mijlpaal genoemd worden. Agoria feliciteert uiteraard ook het SCK-CEN en blijft, zoals steeds, alle inspanningen ondersteunen om de Belgische industrie maximaal te betrekken bij de bouw en het onderhoud van 'big science'-onderzoeksinfrastructuren, die maatschappelijke toepassingen bieden die vroeger ondenkbaar waren: van de studie van Alzheimer, de ontwikkeling van GPS of intelligente landbouw† tot de opwekking van energie uit kernfusie, of het wijzigen van de kenmerken van lastige isotopen."
Christian Dierick, Lead expert Energy bij Agoria,† Coordinator Iterbelgium en BigScience Belgium