BelgiŽ heeft in 2016 de grootste stijging van het aantal octrooiaanvragen bij het Europees octrooibureau geboekt. Deze stijging met 7% in 2016 (tegen 5,9% in 2015) is de sterkst genoteerde stijging sinds 2010 (2184 octrooiaanvragen in 2016 tegen 2041 in 2015). In de top 12 van de landen met de sterkste stijging kende enkel China een snellere toename.

Groeisectoren zijn vooral de organische chemie (+31,6%), de biotechnologieŽn (+30,4%) en de computertechnologie (+28,1%). Gelet op deze resultaten zijn de eerste vier Belgische aanvragers logisch gezien dan ook Solvay, IMEC, Agfa-Gevaert en Agoria-lidbedrijf Umicore. In de top 10 zitten ook twee universiteiten: Universiteit Gent en KU Leuven.

Op regionaal vlak diende Vlaanderen het grootste aantal octrooiaanvragen in (64,4%). WalloniŽ volgt met 19,5% van de aanvragen en tot slot is er het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vlaams-Brabant is de grootste aanvrager en de sterkste stijging wordt opgetekend in de provincie Namen.

Wat het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners betreft, blijft BelgiŽ op de achtste plaats met 191 octrooiaanvragen per miljoen inwoners. Zwitserland staat nog steeds aan de leiding (892 aanvragen per miljoen inwoners).

Innovatie is van cruciaal belang om competitief te blijven binnen de globale economie. Agoria heeft diverse programmaís die de ontwikkeling van innovatie door bedrijven stimuleren,Ē zegt Geert Jacobs van Agoriaís expertisecentrum Innovatie. Bekijk hier meer informatie over de vragen waarmee uw bedrijf bij dit expertisecentrum terechtkan.

Meer cijfers over het aantal octrooiaanvragen bij het Europees octrooibureau vindt u in dit persbericht van het European Patent Office.

Herinnering: wet tot invoering van een aftrek voor innovatie-inkomsten

Is innovatie ook voor uw bedrijf een belangrijk thema? Denk erom dat de aftrek voor innovatie-inkomsten, de aftrek voor octrooi-inkomsten zal vervangen. Zie ons artikel Wet tot invoering van een aftrek voor innovatie-inkomsten gepubliceerd voor meer informatie.