Bart Vandromme werkt als Senior Software Developer op de hoofdzetel van LVD in Gullegem en is een van de drijvende krachten achter het softwarepakket dat door het bedrijf ontwikkeld werd voor alle aspecten van ontwerp, productie organisatie, automatische genereren van NC bestanden en het beheer van ontvouwen, ponsen, lasersnijden en plooien van staalplaat stukken. Een gesprek.


Een logische keuze

In 1983, ik was toen acht jaar, kochten mijn ouders een computer. Mijn oudere broer en ik waren er meteen weg van! Toen ik 18 was, koos ik resoluut voor een master in de informatica aan de KU Leuven.

Mijn vader, die zijn hele carrière als mechanisch ontwerper bij LVD heeft gewerkt, zei me dat er een plaatsje vrijkwam. Ik greep mijn kans en kon in december 2000 aan de slag als software developer.


 Bart Vandromme: "Het leuke aan mijn job is dat je alles zelf in de hand hebt"

Werken bij LVD

Mijn eerste grote project was het ontwerp van de database en daar ben ik vandaag nog steeds trots op! Het is een heel open concept: naast gereedschappen en plooitechnologie bevat de databank ook machines, werkstukken en joblijsten. De volledige softwaresuite kan op dezelfde databank aansluiten en gegevens uitwisselen. 

Nu bestaat mijn job grotendeels uit het bedenken van nieuwe concepten voor de softwaresuite. Met de beta-klanten, die voor ons nieuwe software uittesten, heb ik rechtstreeks contact. Daarnaast geef ik bij de lancering van software interne opleidingen aan sales en customer service. 

Het leuke aan mijn job is dat je alles zelf in de hand hebt: analyse, zelf programmeren, testen bij de klant, onderhoud en support. 

Een goed team

Ons dynamisch softwareteam bestaat uit 15 man. De nieuwe collega’s zijn meestal aangeworven na afloop van hun stage. Wie bewezen heeft dat hij een project naar behoren kan uitvoeren, maakt kans om te blijven. Ik heb goede collega's, we zijn als team gegroeid en weten wat we aan elkaar hebben! Wekelijkse en maandelijkse scrum- en sprintmeetings maken dat we weten waar de andere teamleden mee bezig zijn en besparen ons veel tijd. Zo kunnen we beslissen om een bestaande ontwikkeling ook in andere applicaties toe te passen.

Een open blik

Wat vraagt de klant en wat wil hij er dan mee doen? Je komt veel te weten als je bij de klant ter plaatse gaat om de mogelijkheden te bekijken. 

Een voorbeeld hiervan is een opdracht voor een producent van luxehaarden in Nederland. De klant vroeg een rapportje met een lijst van de gelaserde stukken die hij nog moest plooien met bijhorende gereedschappen, zodat hij deze kon voorsorteren voor zijn afkantpersen en manueel kon ingeven. We dachten na hoe we de extra stap om de stukken manueel in te geven, konden overslaan. Uiteindelijk zijn we bij de klant gaan programmeren en hebben we een volledig softwareplatform op poten gezet. Nu kan de klant zijn stukken via barcodes inscannen en ziet hij ze meteen op zijn scherm. 

De vrijheid om iets extra te programmeren en te implementeren, heeft al vaak tot mooie resultaten geleid,. Dat is de kracht van LVD: we doen niet aan hokjesdenken, als wij vinden dat iets nodig is, maken wij dat.

Bron: LVD Magazine 'Discovery', 2016

Ontdek andere parels van de Belgische technologische industrie op www.makeitinbelgium.be