Dat er een nieuwe manier is om te communiceren met sensoren en actuatoren in de industriŽle automatisering, werd de afgelopen week aangetoond tijdens de eerste IO-Link workshops. De technologie is niet nieuw maar begint nu zijn ingang te vinden bij het brede publiek, nadat de early adopters er al van proefden. Heel wat geÔnteresseerde deelnemers kwamen naar Luik en Antwerpen om zich te laten onderdompelen in de wereld van IO-Link en smart sensors.


Dit initiatief werd gerealiseerd door de†IO-Link Group Belgium, die recentelijk door veertien leden van Agoria werd opgericht. De halve dag was meer dan een zuivere presentatie met vele slides. Deelnemers konden zich laten inspireren door de korte technische demo's op infostanden. Elke infostand had een specifiek thema en werd bemand door een technische specialist. Hier werden de karakteristieken en de voordelen van IO-Link voorgesteld. Tijdens de netwerkdrink achteraf en het bezoek aan de bedrijfsstanden kregen wij de feedback dat de afwezigen echt iets gemist hebben. De interactieve demo's werden door de bezoekers als "zeer geslaagd" ervaren.

IO-Link, zoveel meer dan het zoveelste communicatieprotocol

IO-Link is meer dan een communicatieprotocol in de rij van de reeds bestaande protocollen. De technologie biedt een reŽle meerwaarde voor de gebruikers, gaande van de detectie met meerwaarde, efficiŽnte communicatie tot besparing op bekabeling, efficiŽnte procesdiagnose en remote intelligentie.

Deze voordelen bieden een antwoord op de uitdagingen om efficiŽnter te produceren en uw machine en installatie klaar te maken voor een fabriek van de toekomst, in het licht van industry 4.0, waarin geconnecteerde machines en productielijnen, big data, AI en een transparante jobfloor belangrijke trends zijn.

IO-Link is ook een internationale norm die de gebruiker de zekerheid biedt van continuÔteit en langdurige toepasbaarheid. Dat wordt bewezen door de vele producenten van sensoren en actuatoren, maar ook door de vele gebruikers die tot het internationaal IO-link consortium zijn toegetreden.

IO-Link komt naar u toe

Deze eerste twee workshops vormden pas een start in een reeks van activiteiten die gepland staan. De meer dan 140 bezoekers die aan de beide workshops deelnamen, willen meer. We trekken de komende maanden nog naar andere locaties in BelgiŽ. Op het Smart Farming event (13 november) zal de IO-LINK Group Belgium aanwezig zijn met verschillende demostanden. Ook op de beurs INDUMATION 2019 zullen we aanwezig zijn met een IO-Link stand. Hier zullen we de technologie nog voorstellen aan een breed publiek en een eerste blik geven op de nieuwigheden.†

Bekijk alle foto's:

Workshop IO-link Antwerpen

Workshop IO-link Luik

Raadpleeg voor alle†informatie over deze workshop en alle†toekomstige events:†www.io-link.be/events. Noteer†alvast volgende data van de komende workshops:†14 mei†& 16 mei 2019