Dankzij het "Start IA"-programma van Digital Wallonia 4 AI kreeg het Luikse BEA individuele begeleiding op het domein van artificiële intelligentie door de experts van Sagacify. Het resultaat is dat een project werd opgestart om de afstelling van de sensoren voor automatische deuren in de productieketen te automatiseren. Een woordje uitleg door Yannick André-Masse, Production Manager en "Start IA"-projectmanager bij BEA Sensors Europe.


Bedrijf: BEA

Businessunits: België, VS, Japan & China

Specialisatie: Detectieoplossingen voor automatische deuren

Personeel: ruim 500 medewerkers wereldwijd

Omzet: 100 miljoen euro

AI-consultant in het kader van het "Start IA"-project: Sagacify

 

"Om wereldleider op het domein van sensoren voor de bediening van automatische deuren te blijven, moeten we voortdurend innoveren en onze processen verbeteren", klinkt het vurig bij Yannick André-Masse, Production Manager bij BEA Sensors Europe. "Daarom zijn we samen met Agoria het pad vandigitale transformatie ingeslagen om een Factory 4.0 te worden tegen 2023-2024."

In dat kader woonde de manager ongeveer een jaar geleden een informatiesessie over artificiële intelligentie (AI) bij waarin het programma "Start IA" van Digital Wallonia 4 AI voor Waalse kmo's werd voorgesteld. Het doel was om enkele dagen begeleiding te verstrekken zodat ondernemingen de mogelijkheden van AI kunnen identificeren, oppikken en prioriteren. Kostprijs: 4.000 euro, waarvan 75% wordt gefinancierd. "Het was een buitenkans om te ontdekken wat die technologie ons kon bieden!"

"Start IA is echt het ideale programma om een project op het domein van artificiële intelligentie te lanceren!"

Yannick André-Masse, Production Manager, BEA Sensors Europe

Return on investment (ROI) van minder dan drie jaar

Wist u wat artificiële intelligentie was vóór u eraan begon? "Tot die infosessie niet, nee! We dachten dat AI iets was voor bedrijven met een veel groter technologieaspect dan BEA, of voor maintenance. Het was voor ons hetzelfde als augmented reality … Het liep allemaal een beetje door mekaar, eigenlijk. Het was nogal vaag."

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kunnen in principe alle ondernemingen voordeel halen uit AI. "Kort en bondig gaat het om een informaticaproces dat menselijke intelligentie nabootst. Met dat verschil dat met AI miljoenen data – tekst, beelden, gedragingen enz. – ogenblikkelijk kunnen worden verwerkt, wat zelfs de knapste kop niet voor mekaar krijgt."

Yannick André-Masse was overtuigd van het potentieel van die nieuwe technologie en besliste om met enkele collega's in huis te brainstormen over hoe AI bij BEA kon worden geïntegreerd en wat het kon opleveren. "Om financieel te lonen, moet een project bij ons een ROI van minder dan drie jaar hebben."

"Artificiële intelligentie is een fantastische driver om processen te verbeteren."

"Uiteindelijk zagen we drie opties om met AI aan de slag te gaan"

De eerste optie had betrekking op de planning. "De mogelijkheden van automatisch leren brachten ons op het idee om een programma voor data-analyse te ontwikkelen met als doel een predictieve productieplanning op te stellen gekoppeld aan de geschiedenis van de bestellingen. Dat is heel interessant als je weet dat toeleveringstermijnen kunnen oplopen tot drie à vier maanden!"

De tweede optie had betrekking op het verbeteren van de klantendienst door een chatbot in te schakelen om klanten die met problemen kampen snel te helpen op basis van de uitvalgeschiedenis. "Hier is AI geknipt omdat het systeem alle gevallen kan memoriseren, er een massa informatie uit kan halen en in overeenstemming daarmee actie kan ondernemen."

De derde optie had betrekking op digitale assistentie bij het uitlijnen van onze lasersensoren. "Vandaag gebeurt dat manueel door sensor per sensor klein schroefjes in het micrometergebied af te stellen, wat telkens zo'n 30 tot 40 seconden kost. Als we dankzij AI iedere sensor in 5 seconden automatisch vooraf kunnen afstellen, kunnen we aanzienlijk sneller werken en betere kwaliteit leveren, en kunnen we tegelijk het repetitieve werk van de operatrices verlichten."

"In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kunnen alle ondernemingen voordeel halen uit AI."

Samen met de experts van Sagacify

BEA besliste toen om de "Start IA"-projectoproep te beantwoorden en zijn dossier te verdedigen tijdens een vergadering bij Agoria waarop de vele andere kandidaten eveneens aanwezig waren. "We hadden het er blijkbaar goed vanaf gebracht, want de jury selecteerde ons als een van de dertig ondernemingen die aan het programma mochten deelnemen! Vervolgens werden we gekoppeld aan Sagacify, dat gespecialiseerd is in artificiële intelligentie

Enkele weken later waren de experts al bij BEA om het bedrijf te leren kennen. Ze keken naar onze business, onze activiteiten, de producten ... en vooral naar de return on investment. Al snel gingen ze cijferen. Hoeveel kost een operatrice, hoeveel tijd heeft ze nodig voor de afstelling enz.

"Voor de AI-expertise werden we gekoppeld aan Sagacify."

Yannick André-Masse, Production Manager, BEA Sensors Europe

Na een grondige analyse van de verschillende opties adviseerde Sagacify ons om de digitale assistentie bij het uitlijnen van de sensoren voor de bediening van automatische deuren te onderzoeken aangezien dat de meest technische optie was, én de interessantste wat betreft onmiddellijke return on investment, maar ook omdat het een aanzienlijke verbetering van de arbeidsomstandigheden mogelijk kon maken."

Wilt u nagaan welke meerwaarde artificiële intelligentie misschien ook voor uw bedrijf kan opleveren?

En bent u op zoek naar een ervaren technologiepartner die u bij de uitwerking van een AI-strategie en/of -toepassing kan helpen? Neem dan deel aan een van onze AI Discovery Sessions