Iedere dag gebruiken meer dan 90 miljoen mensen wereldwijd zijn installaties ... Automatic Systems is de wereldleider op het gebied van geautomatiseerde toegangsbeveiliging. Op 13 juni vierde het bedrijf zijn vijftigste verjaardag in het Brusselse Autoworld, waar oprichter Michel Coenraets een geschiedenis vol wendingen en innovaties schetste.


Automatic Systems ontwerpt en produceert installaties om de toegang van voetgangers, voertuigen en passagiers te regelen en kan bogen op unieke knowhow wat betreft het design van hindernissen, detectie dat slechts één persoon tegelijk toegang krijgt en het beheer van stromen. De onderneming, die deel uitmaakt van de Bolloré-groep, is in de hele wereld aanwezig door haar dochterondernemingen en handelskantoren in België, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Canada en de Verenigde Staten en dankzij haar uitgebreide net van lokale en internationale distributeurs.

Zoals vaak is ook Automatic Systems klein begonnen. Zo gaat Michel Coenraets aan de slag in zijn garage, samen met zijn vrouw. Omdat hulp welkom is, neemt hij een tekenaar en vervolgens ook een lasser in dienst. Het aantal bestellingen groeit, met mooie referenties zoals de Innovation, de Passage 44 en metrostation Kunst-Wet.

Die laatste opdracht is een stevige uitdaging: het hele weekend werkt hij met zijn vrouw en vijf dochters door in zijn garage, waar de pingpongtafel wordt ingepalmd. Hij moet namelijk op maandag leveren, terwijl de bestelling pas op vrijdag werd geplaatst. De garage wordt al snel te klein en wanneer hij tien slagbomen moet leveren voor de luchthaven van Frankfurt, laat hij zich niet van zijn stuk brengen en bouwt hij een loods op de binnenplaats van zijn huis. Later vindt hij een minder 'ambachtelijke' oplossing door zich te vestigen op een terrein in Waver waar het bedrijf zich echt kan ontwikkelen. Innovatie en flexibiliteit zijn de rode draad in de vijftigjarige geschiedenis van Automatic Systems, en de volgende anekdote illustreert dat perfect: op een dag dient Automatic Systems in New York een offerte in voor een installatie op de Amerikaanse snelwegen. Komt dan een concurrent die zich eronder wurmt en slagbomen aanbiedt die in 1,9 seconde open gaan, sneller dan die van Automatic Systems. Het bedrijf laat zich echter niet uit het veld slaan en komt met slagbomen die het nu in 1,6 seconde klaarspelen, waarmee meteen ook de opdracht in de wacht wordt gesleept (vandaag is dat trouwens 0,6 seconde).

Automatic Systems in enkele cijfers:

  • Iedere dag gebruiken meer dan 90 miljoen mensen wereldwijd de installaties van Automatic Systems,
  • De producten voor openbaar vervoer van Automatic Systems worden gebruikt in 25 landen,
  • De afgelopen vijftig jaar hebben de werknemers van het bedrijf 2.680.000 dagen gewerkt (met de toeleveranciers erbij meer dan 3.500.000 dagen),
  • Zes internationale vestigingen: België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Canada en de Verenigde Staten,
  • 3 productiesites in België, 1 in Frankrijk en 1 in Canada,
  • 200.000 installaties in 150 verschillende landen,
  • Systemen voor openbaar vervoer in meer dan 25 landen.

Bron: CCI Mag

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.