Berichten over de impact van het coronavirus zijn nauwelijks bij te houden. Het zijn dan ook drukke tijden voor wie bijdraagt aan de strijd tegen het virus. Agoria-lid MedicCleanAir uit Antwerpen is gespecialiseerd in medische isolatiekamers en ziet zijn orderboek vollopen.


  • Wie? 

    MedicCleanAir uit Antwerpen, opgericht door Hendrik Van Passel

  • Wat?
    Produceert mobiele en semi-mobiele toestellen die luchtgedragen besmettingen in een ziekenhuis tot 0 herleiden.

  • Waarom?
    In tijden van een epidemie of pandemie, zoals nu met COVID-19, is MedicCleanAir een belangrijk wapen in de preventie van overdracht van besmettelijke ziektes.

 

Zo’n 20 jaar geleden ontwikkelde Hendrik Van Passel een luchtzuiveringssysteem voor sigarettenrook: “Al snel ontdekten we een niche in ziekenhuisomgevingen toen het UZ Antwerpen ons contacteerde. Ze wilden tijdens verbouwingen de lucht kiemvrij houden. Systemen voor luchtzuivering in ziekenhuizen bleken moeilijk te vinden.”

Uniek in de wereld

Intussen is het Antwerpse bedrijf een van de weinige spelers wereldwijd met een specialisatie in medische luchtzuivering. Hun apparatuur herleidt in bijna alle gevallen het aantal luchtgedragen infecties in ziekenhuizen tot 0. Die units zijn mobiel of semi-mobiel. Ziekenhuizen hoeven dus geen verbouwingen te doen voor de installatie ervan. Dat is niet alleen kostenbesparend maar ook tijdsvoordelig: een isolatiekamer wordt op één dag tijd gecreëerd.

Hoe werkt een isolatiekamer?

Isolatiekamer met onderduk – er wordt meer lucht afgezogen dan dat er wordt aangezogen. Door de onderdruk die in de kamer ontstaat, stroomt er door kieren en spleten buitenlucht naar binnen. Besmettelijke patiënten in de kamer geven zo geen luchtgedragen ziektekiemen door naar de rest van het ziekenhuis.

Isolatiekamer met bovendruk – verse, gefilterde lucht wordt constant in de kamer gepompt, zodat een overdruk onstaat.  Zo is de kamer gevrijwaard van schadelijke stoffen van buitenaf. Deze kamers worden gebruikt voor patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

 

In België is het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel sinds de uitbraak van de Mexicaanse griep toegewezen om patiënten met besmettelijke ziektes op te vangen. Ook nu dus met het coronavirus. Begin februari werd in dat ziekenhuis de eerste Belg die besmet raakte, verzorgd in een isolatiekamer voorzien van MedicCleanAir-luchtzuiveringsapparatuur. 

Wereldwijd gevraagd

Ook elders in Europa, in Azië en vooral in het Midden-Oosten is de apparatuur van MedicCleanAir de standaard in veel ziekenhuizen. Hoe dat komt? “Door een groot aantal studies waar wij telkens met fantastische resulaten uitkomen,” zegt Hendrik. “Ziekenhuizen die advies inwinnen via de vele gepubliceerde klinische studies, zien de efficiëntie van de MedicCleanAir apparatuur in echte ziekenhuisomstandigheden gedurende maandenlange, soms jaren monitoring.” 

Corona-epidemie inperken

Momenteel is MedicCleanAir dan ook een druk gevraagde leverancier voor ziekenhuizen die voorzorgsmaatregelen willen nemen tegen het coronavirus. Hendrik: “We zien de vraag inderdaad stijgen. Ik verwacht echter dat de grote rush in Europa pas binnen een drietal maanden zal komen. Maar ook in het Midden-Oosten strijden ze al een tijdje tegen MERS, tuberculosis en een andere variant van het coronavirus. Daar is onze apparatuur al een aantal jaar erg gewild.”


Strijd tegen het coronavirus: inspirerende initiatieven

In deze COVID-19-crisis zien bij onze lidbedrijven en andere organisaties tal van initiatieven het licht, om de epidemie te bestrijden, het verzorgend personeel en de maatschappij in haar geheel te ondersteunen of nog om de continuďteit van het werk te verzekeren.

Ontdek die initiatieven hier