Op de Wallops Flight Facility van de NASA in Virginia werd onlangs een Antares-raket met bevoorrading voor de crew van het internationaal ruimtestation ISS gelanceerd. Aan boord ook heel wat spitstechnologie, waaronder een ARGO-modem van Agoria-lidbedrijf Antwerp Space.


Voor de allereerste keer in Europa gebruikt de geavanceerde ARGO Modem, ontwikkeld door Antwerp Space, een hoogperformante codeertechnologie. De modem maakt snellere communicatie tussen het ISS en de aarde mogelijk via de nieuwe European Data Relay Satellite System (EDRS). Dankzij het innovatieve ontwerp, gebaseerd op Field Programmable Gate Array (FPGA), kan de modem worden geherconfigureerd tijdens de vlucht en heeft het een hogere flexibiliteit voor verschillende vereisten omtrent communicatie. De modem is geïntegreerd in de Ka-Band Data Relay terminal van MDA die zal worden gemonteerd op de ESA Colombus module van het ISS in april.

Voor Antwerp Space betekent de lancering en het gebruik van de ARGO Modem een bijkomend succes als producent van vooruitstrevende apparatuur voor satelliet communicatie. “We kijken ernaar uit deze nieuwe modem technologie in de toekomst op globale schaal toe te passen en zo de institutionele en commerciële markt aan te spreken”, zegt Koen Puimège, Managing Director bij Antwerp Space.

Communicatie via geostationaire satellieten in het EDRS-systeem biedt grote voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat grote hoeveelheden data op een coninue manier naar de aarde verstuurd kunnen worden, en niet enkel wanneer de observatiesatelliet zichtbaar is door het grondstation. Daarnaast laat het systeem ook toe om een grote reactiesnelheid te garanderen bij specifieke quasi-real-time toepassingen.

Het geavanceerde FPGA-platform waarop de ARGO Modem gebaseerd is, zal Antwerp Space toelaten andere toepassingen te ontwikkelen die gebaseerd zijn op het zogenaamde software-defined-radio concept: TT&C transponders, inter-satelliet communicatie, geo-localisatie van interferentie door ongewenste bronnen, of authenticatie van schepen en vliegtuigen.

Over Antwerp Space

Antwerp Space is lid van de OHB Groep en behoort tot OHBs Space Systems Business Unit. Ze ontwikkelen wereldwijd commerciële ruimtetoepassingen en ook systemen en apparatuur voor Europese ruimteprogramma’s. Antwerp Space biedt expertise en systeemoplossingen voor systemen met breedbandaansluiting via satellieten, navigatie- en radaroplossingen and producten voor weteschappelijke, exploratie- en telecommunicatiemissies.

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.