André Knaepen, de oprichter en hoofdaandeelhouder van Agoria-lidbedrijf Cegeka, is gisteren door de redactie van ICT-vakblad Data News uitgeroepen tot ICT Personality of the Year 2020.


Volgens Data News mag de toekenning van deze prestigieuze onderscheiding worden beschouwd als een 'lifetime achievement award' voor het inspirerende ondernemersverhaal dat André Knaepen heeft geschreven.

Cegeka is ontstaan als deel van het reconversieplan van de Kempische Steenkoolmijnen in 1988. Het bestond toen uit niet veel meer dan een datacenter en een klein team met een 30-tal medewerkers.

In 1992 wilde men stoppen met de diensten, maar André Knaepen stak toen al zijn spaargeld in Cegeka en kocht de aandeelhouders uit met de belofte om het bedrijf succesvol te maken. Meer dan 25 jaar leidde hij Cegeka naar alsmaar hogere pieken met weinig dalen: zowel organische groei als via overnames.

Vorig jaar gaf hij de CEO-fakkel door aan Stijn Bijnens, maar dat betekende niet het afscheid van Knaepen, die voorzitter bleef en nog steeds een actieve rol speelt in de ontwikkeling en verdere internationalisering van de groep.

De nieuwe ICT Personality of the Year werd gekozen uit een longlist van 25 sterkmakers in de Belgische ICT-omgeving. Het was de laatste (en de enige aan een individu toegekende) onderscheiding in de 'Data News Awards for Excellence 2020'-reeks. Welke Agoria-lidbedrijven in die reeks nog meer in de prijzen vielen, leest u hier.

Bron: Data News