In het kader van de SHAKE Digital Wallonia-week werden voor de derde keer ook de Digital Wallonia Startup Awards uitgereikt. In deze editie 2020 vielen o.a. twee leden van Agoria in de prijzen. Beide bedrijven zijn actief als startups in de healthtech-sector: Oncomfort werd uitgeroepen tot Startup de l’Année, en MintT won de Acceleration Startup Award. Nog een derde bedrijf, DNAlytics, ontving de Digital Wallonia 4 Good Startup Award.


De Digital Wallonia Startups Awards bekronen Waalse digitale en technologische startups die zich in de loop van het jaar op bijzondere wijze hebben onderscheiden.

Digital Wallonia Startup de l'Année’ Award: Oncomfort

Oncomfort is het bedrijf dat Digitale Sedatie ontwikkelde, een niet-medicinale therapeutische oplossing om de angst en pijn van de patiënt te verminderen voor, tijdens en na een medische ingreep. Het gaat om een nieuwe vorm van digitale therapie, waarbij klinische hypnosetherapie en integratieve therapeutische technieken worden gecombineerd met en versterkt door virtual reality. Al meer dan 75.000 patiënten hebben deze therapie gevolgd. Hij wordt al door meer dan 100 ziekenhuizen toegepast.

In 2020 haalde Oncomfort 10 miljoen euro vers kapitaal op bij het Zwitserse Debiopharm en het Franse Crédit Mutuel Innovation. Ook het investeringsfonds W.IN.G by Digital Wallonia, dat al sinds de oprichting in 2017 in het kapitaal van de startup participeert, nam aan deze investeringsronde deel. Daarnaast kreeg Oncomfort ook steun van WSL.

Bekijk ook deze video:

Digital Wallonia 'Acceleration Startup' Award: MintT

MinT is het bedrijf dat de oplossing ISA (Intelligent Sensing for Ageing) bedacht. Dit systeem, bedoeld om valincidenten te voorkomen, bestaat uit een 3D-sensor die in de kamer van een patiënt wordt geïnstalleerd en die gekoppeld kan worden aan analyse-algoritmen, artificiële intelligentie en cloudtoepassingen.

ISA maakt een nauwkeurige analyse van het bewegingsgedrag van de patiënt mogelijk dankzij motion tracking-algoritmen, evenwel zonder zijn privacy te schaden. ISA is autonoom en non-intrusief. Het systeem kan alle soorten valpartijen detecteren en laat zich vlot aanpassen aan de inrichting van de ruimte. ISA kan het werk van zorgverleners verlichten en tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg verbeteren.

In 2020 haalde MintT 1,375 miljoen euro op om zijn missie te versterken: het versneld opdrijven van het aantal installaties teneinde zorgpersoneel te helpen om hun patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen beter te beschermen. MinT wordt ondersteund door WSL.

Meer weten over de Digital Wallonia Startup Awards 2020

De Digital Wallonia Startups Awards worden georganiseerd met de steun van verschillende partners: W.IN.G by Digital Wallonia (W.IN.G), The Faktory, Agence du Numérique (AdN), Agoria, Cluster TWIST, INFOPOLE Cluster TIC, LeanSquare, Digital Attraxion, Bureau Economique de la Province de Namur (BEP), Association intercommunale pour le Développement Economique durable de la Province de Luxembourg (IDELUX), Agence wallonne à l'Exportation et aux Investissements étrangers (AWEX).