Flanders Investment & Trade (FIT) bekroonde op woensdag 23 september twee Vlaamse exporttoppers die dankzij innovatie en R&D meedraaien op wereldniveau. Het gaat om Agoria-lidbedrijven Caeleste (Mechelen) en FAM (Kontich).


Ontwikkelaar van beeldsensoren Caeleste (Mechelen) en snijmachineproducent FAM (Kontich) hebben de Leeuw van de Export 2020 gewonnen. Met deze prestigieuze prijs bekroont Flanders Investment & Trade (FIT) al voor het 19e jaar op rij Vlaamse exportkleppers. Tijdens een spannende online awardshow – een livestream vanuit Gent én de 6 genomineerde bedrijven – ontvingen CEO Geert De Peuter van Caeleste en CEO Mark Van Hemelrijk van FAM hun exporttrofee uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon en Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT.

In de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’ moesten domoticabedrijf Basalte (Merelbeke) en producent van organische meststoffen Fertikal (Beveren) de duimen leggen voor beeldsensorenontwikkelaar Caeleste (Mechelen).

Snijmachinefabrikant FAM (Kontich) gaf dan weer 2 Oost-Vlaamse exporteurs het nakijken in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’: softwareontwikkelaar Lansweeper (Dendermonde) en kunstgrasproducent Sports & Leisure Group (Sint-Niklaas).

Caeleste: Leeuw van de Export 2020 in de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’

De gespecialiseerde beeldsensoren van Caeleste vinden hun weg naar de medische beeldvorming, de ruimtevaart en allerhande industriële applicaties. Het Mechelse technologiebedrijf draait mee aan de absolute top binnen zijn niche en haalt qua innovatie het onderste uit de kan.

Vanaf de start in 2006 was de missie om samen met de klant oplossingen uit te dokteren die superieur zijn aan het standaardassortiment van de grote spelers. Klanten van het eerste uur waren ruimtevaartspelers, voornamelijk binnen Europa. Via mond-tot-mondreclame breidde de klantenportefeuille zich vervolgens snel uit, zowel geografisch – met verre exportmarkten als China, Japan, Rusland en de VS – als qua toepassingen. 

Dat Caeleste Vlaanderen op de internationale technologische kaart zet, liet de jury niet onberoerd. Bovendien is het een krachttoer hoe ze zich als kleine speler staande weten te houden in de internationale arena. Daarvoor wenden ze diepgaande knowhow aan en een doorgedreven focus op unieke ontwikkeling.

Caeleste (2019)

 • Locatie: Mechelen
 • Aantal medewerkers: 30 voltijdequivalenten
 • Omzet: € 6.304.500
 • Exportaandeel in de omzet: 97%
 • Aandeel niet-EU-landen in de export: 45%
 • caeleste.be

Maak kennis met Caeleste.


FAM: Leeuw van de Export 2020 in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’

Al 6 decennia timmert deze machinefabrikant aan de weg naar internationaal succes. In de beginjaren vervaardigde FAM – voluit Fabricatie & Advies voor Machinebouw – naast snijmachines vooral oogst- en afvulmachines. Maar het aandeel snijmachines in de omzet groeide jaar na jaar, met dank aan de stijgende populariteit van comfortvoeding: van diepvriesproducten over voorgesneden groenten in het versrayon tot kant-en-klare maaltijden.

Vandaag draaien de ruim 6.000 snijmachines voor onder meer aardappelen, groenten, fruit vlees en kaas bij industriële voedingsverwerkers op alle continenten. Het bedrijf kan bogen op een netwerk van eigen verkoop- en servicekantoren, terwijl een innovatieteam in eigen land de machines naar nieuwe hoogtes tilt. Die worden gebouwd bij FAM, in tandem met zusterbedrijf Stumabo, specialist in precisiemessen.

Onder meer de gediversifieerde exportstrategie en de innovatieve spirit van de machinebouwer wisten de jury te overtuigen. Net zoals de afgetekende lokale verankering: het gros van de technologie en onderdelen is van Vlaamse makelij.

FAM (2019)

 • Locatie: Kontich
 • Aantal medewerkers: 58 voltijdequivalenten
 • Omzet: € 29.300.000
 • Exportaandeel in de omzet: 91%
 • Aandeel niet-EU-landen in de export: 34%
 • fam.be

Maak kennis met FAM.bron: Facebook Flanders Investment & Trade