Het Agoria Solar Team mocht afgelopen zondag de liveshow van de 10e editie van de Dag van de Wetenschap openen. Een bijzondere verjaardagseditie, die dit jaar voor het eerst volledig digitaal plaatsvond.


Bijzondere 10e editie

Voor de tiende keer op rij vond vorige zondag de Dag van de Wetenschap plaats, een initiatief van de Vlaamse Overheid dat jaarlijks gecoördineerd wordt door Technopolis. In tien jaar tijd is het evenement enorm gegroeid, voornamelijk door de steeds grotere interesse in wetenschap en techniek bij jong en oud. Het was ook een bijzondere verjaardagseditie dit jaar, want de Dag van de Wetenschap vond voor de eerste keer ooit volledig digitaal plaats. Via een grote liveshow vanuit Technopolis met onder andere Frank Deboosere en Sarah Mouhamou konden gezinnen uit heel Vlaanderen en Brussel genieten van een dag vol ontdek- en experimenteerplezier, en dat allemaal vanuit hun zetel thuis.

Ook de BluePoint, de meest recente zonnewagen van het Agoria Solar Team, was aanwezig op de liveshow. Piloot Ruben Van Acker (21 jaar) uit Lennik kwam na het welkomstwoord van Hilde Crevits (Vlaams Minister) en Stephane Berghmans (CEO Technopolis) als eerste act aan de beurt. De zonnewagen van het Belgische Solar Team, die in het najaar van 2019 nog het wereldkampioenschap won, paste zeer goed binnen het centrale thema 'duurzaamheid' van de Dag van de Wetenschap. Zonnewagens zijn een mooie toepassing van wetenschap, en tonen aan wat allemaal mogelijk is met de nieuwste technologieën en hernieuwbare energie.

Volledig digitaal

Dankzij het online platform van de Dag van de Wetenschap kon het evenement in dit ongewone jaar toch een invulling vinden. Met een uitgebreid aanbod van meer dan 300 digitale activiteiten met verschillende thema's voor jong en oud was er voor ieder wel wat te vinden.

"De interesse voor dit online event bevestigt nog maar eens dat de Dag van de Wetenschap een gevestigde waarde is voor zowel jong als oud in Brussel en Vlaanderen. Ook in tijden van corona nemen mensen de tijd om zich een hele dag te verdiepen in de wondere wereld van de wetenschap" vertelt piloot Ruben Van Acker.

Ook het Agoria Solar Team maakte gebruik van het platform, en stelde zo voor de eerste keer ooit zijn werkplaats tentoon in een digitale rondleiding. Hierbij nam teamlid Ruben Holsbeekx (20 jaar) uit Tienen de bezoekers mee door de verschillende ruimtes waar de zonnewagens ontworpen en gebouwd worden.

"Deze digitale editie van de Dag van de Wetenschap biedt gezinnen de kans om op plekken te kijken waar ze anders nooit zouden komen, zoals bijvoorbeeld onze werkplaats in Leuven waar het Agoria Solar Team de negende Belgische zonnewagen bouwt", aldus piloot Ruben Van Acker.

Het Leuvense studententeam, dat al wagens bouwt sinds 2005, werkt momenteel aan zijn negende zonnewagen. Hiermee zullen de studenten in oktober 2021 opnieuw deelnemen aan het wereldkampioenschap in Australië om hun wereldtitel te verdedigen.