Op zaterdag 19 en zondag 20 september vindt op het racecircuit van Zolder de iLumen European Solar Challenge plaats. De iESC is de enige 24-urenrace ter wereld voor zonnewagens. Ook het Agoria Solar Team zal er meedingen naar de titel van Europees kampioen, en neemt deze keer deel met niet één maar twee van hun zonnewagens: de BluePoint en de Punch 2.


De iLumen European Solar Challenge, ook bekend als iESC, is een tweejaarlijkse race die plaatsvindt op het voormalige F1 circuit van in Zolder, België. Gedurende 24 uur gaan teams uit heel de wereld de uitdaging aan om te tonen wie de meest efficiënte zonnewagen heeft weten te bouwen. De zonnewagens mogen maximaal twee keer stoppen om hun batterijen op te laden. Op die manier wordt de race een strategisch spel: hoe snel kunnen de teams ‘s nachts rijden zonder de batterij volledig leeg te maken?

Het Agoria Solar Team neemt deel aan deze race met twee van hun zonnewagens: de BluePoint en de Punch 2. "Het plan was om in september met de BluePoint deel te nemen aan de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika en met de Punch 2 aan de iLumen European Solar Challenge in België. Omdat de SASOL Solar Challenge is uitgesteld naar februari 2021 en de BluePoint raceklaar was, kregen we de kans om met 2 zonnewagens deel te nemen aan het Europees kampioenschap in eigen land", vertelt Victor Verhaert, teamleider van het Agoria Solar Team. 

"Zowel de BluePoint als de Punch 2 hebben allebei al een internationale challenge gewonnen, waaronder het wereldkampioenschap in Australië. De competitie is sterker dan ooit maar we schatten onze kansen goed in en mikken op de Europese titel. Momenteel voorspelt het weerbericht zon en 0% kans op regen voor het weekend, fingers crossed dat dit zo blijft!"

De wedstrijd begint op zaterdag 19 september om 13 uur. Exact 24 uur later, op zondag 20 september om 13.00 uur, zal de winnaar bekend zijn.

Volg het wedstrijdverloop via onze sociale mediakanalen en die van het Agoria Solar Team!

Over het Agoria Solar Team

De twintig studenten van het Agoria Solar Team bouwen een jaar lang aan een wagen op zonne-energie om deel te nemen aan verschillende races over heel de wereld. Met hun 8e zonnewagen, de BluePoint, eindigde het team vorig jaar op de eerste plaats in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Na de wereldtitel wil het team nu ook de Europese titel veroveren. 

Meer info: https://www.agoria.be/nl/Agoria-Solar-Team