Het Agoria Solar Team is een team van 20 Belgische studenten, dat ernaar streeft om de meest innovatieve en efficiënte zonnewagen te bouwen. Met hun 8e zonnewagen, de BluePoint, eindigde het team vorig jaar op de eerste plaats in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië! Agoria is sinds 2019 de trotse hoofdsponsor van het Belgische Solar Team.


Marc Lambotte

“Wat de samenwerking tussen Agoria en het Solar Team zo krachtig maakt, is de sterke link tussen beide organisaties. Het gebruiken van technologische innovaties om bij te dragen aan een betere wereld, vormt een sterke basis voor het partnerschap.”' 

Marc Lambotte, CEO van Agoria

De BluePoint, 's werelds beste zonnewagen

De BluePoint is de achtste zonnewagen van het Agoria Solar Team. Bij het ontwerp zijn de studenten tot het absolute uiterste gegaan, wat hen in oktober 2019 de wereldbeker op in de Australische Bridgestone World Solar Challenge opleverde.

Met een oppervlakte van 2,6 m² is het zonnepaneel van de BluePoint even groot als dat van haar voorganger, de Punch 2. Toch is deze nieuwe wagen smaller gebouwd, waardoor de luchtweerstand lager is maar er ook minder plaats is voor de mechanische componenten. Zo is de ruimte tussen de wielen en de carrosserie van de wagen op bepaalde plaatsen slechts enkele millimeters. Daarnaast werd het zonnepanneel volledig zelf door de studenten ontwikkeld.

Nieuws

 

Alles weten over de BluePoint? Bekijk hieronder alle video’s over deze zonnewagen, gaande van het ontwerp ervan tot de finale testfase!

Agoria Solar Team

De Bluepoint: Een Hightech Zonnewagen!

Lees meer
Agoria Solar Team

De Geheimen Van De Bluepoint: Het Design

Bekijk video
Agoria Solar Team

De Geheimen Van De Bluepoint: De Productie

Bekijk video
Agoria Solar Team

De Geheimen Van De Bluepoint: Zonnepanelen

Bekijk video
Agoria Solar Team

De Geheimen Van De Bluepoint: Elektronica

Bekijk video
Agoria Solar Team

De Geheimen Van De Bluepoint: Mechanica

Bekijk video
Agoria Solar Team

De Geheimen Van De Bluepoint: Strategie

Bekijk video
Agoria Solar Team

De Geheimen Van De Bluepoint: Testfase

Bekijk video

Upcoming solar races

 

Sasol Solar Challenge

ZUID-AFRIKA, 19 - 26 februari 2021

De Sasol Solar Challenge vindt elke twee jaar plaats in Zuid-Afrika. Het is een van de meest strategisch uitdagende races voor zonnewagens, vanwege het unieke concept: in plaats van een vaste afstand zo snel mogelijk te rijden, is het de bedoeling om zoveel mogelijk kilometers in een vaste tijd, namelijk acht dagen, te rijden. Elke wedstrijddag wordt een Stage genoemd. De teams moeten de race dag in een stad beginnen en in een andere eindigen; langs het parcours kunnen de teams ervoor kiezen om extra lussen en dus extra kilometers toe te voegen aan hun totaal.

De Sasol Solar Challenge heeft ook twee speciale Stages: Blind Stages en Marathon Stages. Tijdens de Blind Stage dagen weten de teams pas een paar uur voor start van de dag welke route ze zullen rijden, waardoor de teams gedwongen worden om gaandeweg hun race strategie uit te stippelen. In de Marathon Stage zullen de teams een langere afstand moeten afleggen dan op andere dagen. Het totale traject verandert ook om de twee jaar, waardoor de teams zich moeten aanpassen aan het nieuwe terrein.

De volgende editie van de Sasol Solar Challenge start op 19 februari 2021.

Lees meer

 

Bridgestone World Solar Challenge 2021

AUSTRALIË, 20 - 22 oktober 2021

De Bridgestone World Solar Challenge, ’s werelds bekendste race voor wagens op zonne-energie, is een challenge van 3021 km lang waar 46 teams uit 23 verschillende landen deelnemen. Tijdens de tweejaarlijkse wegwedstrijd rijden de wagens door de Australische Outback, van Darwin in het noorden tot Adelaide in het zuiden van Australië.

De volgende editie van de Bridgestone World Solar Challenge start op 22 oktober 2021.

Lees meer

Past solar races

 

Bridgestone World Solar Challenge 2019

AUSTRALIË, 13 - 18 oktober 2019

De Bridgestone World Solar Challenge is een race van 5 dagen van Darwin naar Adelaide. Maar liefst 46 teams van 23 landen nemen het tegen elkaar op tijdens de race van 3.021 kilometer dwars door de Australische woestijn. De race is het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens en het eindpunt van een project waar de studenten van het Agoria Solar Team anderhalf jaar naartoe werken.

In de editie van 2019 reden 49 teams van over de hele wereld van Darwin naar Adelaide. Onder deze teams bevonden veel van 's werelds grootste en meest prestigieuze universiteiten, zoals TU Delft, Stanford, MIT, ... De BluePoint was de eerste zonnewagen om na 4.5 dagen over de finish te rijden en zo nam het Agoria Solar Team de wereldbeker mee naar huis.

Lees meer

 

iLumen European Solar Challenge

ZOLDER, 18 - 20 september 2020

De iLumen European Solar Challenge, ook bekend alsde iESC, is een tweejaarlijkse race die plaatsvindt op het voormalige F1 circuit van in Zolder, België. Het is de enige 24 uur durende endurance race voor zonnewagens ter wereld. De zonnewagens krijgen te kampen met typisch Belgisch weer (regen, wolken en weinig zon) en rijden ook 's nachts. Ze mogen tijdens de race maximaal twee keer stoppen om hun batterijen op te laden. Op die manier wordt het een strategisch spel: hoe snel kunnen de teams nachts rijden zonder de batterij volledig leeg te maken?

De volgende editie van de iLumen European Solar Challenge start op 18 september.

Lees meer