Agoria, waartoe ook de telecomoperatoren behoren, is niet gewonnen voor het idee van minister van Telecom Alexander De Croo om een deel van de frequenties bij een veiling volgend jaar te reserveren voor een nieuwe speler. "Dit zal leiden tot verminderde dienstverlening en vertraging van de investeringen. Niemand wordt er beter van. Voor de bedrijfswereld wordt dit een ramp", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.


Voorkeursbehandeling vierde mobiele netwerkoperator creŽert onzekerheid en discriminatie in telecomsector

Proximus, Orange en Telenet zijn vandaag actief op de mobiele telecommarkt. De Croo wil dat daar binnen enkele jaren een vierde speler bijkomt. In het voorjaar van 2019 vindt een nieuwe spectrumveiling plaats. Naast de bestaande mobiele frequenties waarvan de licenties in maart 2021 aflopen, zullen ook nieuwe frequenties worden geveild, voornamelijk voor het gebruik van 5G vanaf 2020. Minister De Croo wil die kans grijpen om een vierde mobiel netwerk toe te laten, door een gedeelte van het spectrum voor te behouden voor een nieuwkomer.

Agoria denkt dat de minister daarmee het omgekeerde zal bereiken van wat hij voor ogen heeft. "Het zal leiden tot een vermindering van de kwaliteit van de dienstverlening en een vertraging van de uitrol van 5G", zegt Marc Lambotte. "De bestaande operatoren moeten een deel van het spectrum inleveren dat ze vandaag hebben. En dit spectrum zit vandaag al bijna vol in bepaalde stedelijke gebieden." Zeker nu het datagebruik exponentieel toeneemt, kan het plan van De Croo volgens de technologiefederatie tot kwaliteitsvermindering leiden.

"De plannen van de minister leiden tot een onzekere toekomst voor de telecom sector in BelgiŽ", besluit Agoria. "Ervaringen uit het verleden bewijzen dat onze bezorgdheden terecht zijn. In Nederland werd 5 jaar geleden Tele2 boven de doopvont gehouden als vierde mobiele operator, maar in december 2017 werd aangekondigd dat Tele2 opgaat in T-mobile. In 2011 verkreeg Telenet een deel van het 3G spectrum, maar gaf de licentie in 2014 terug. Telenet was toen de vierde uitdager naast Belgacom, Mobistar en Base. Er is veel kans dat zo'n scenario zich nu opnieuw voordoet. Met als resultaat dat het zo nodige, reserveerde spectrum jaren zal onderbenut worden."