“Eindelijk hebben we een minister die een duidelijk statement voor 5G maakt en helder en duidelijk zegt dat ze de veiling in gang gaat zetten. Ik roep haar op om geen dag verloren te laten gaan zodat de veiling zo snel mogelijk kan gebeuren.” Dat zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria, nadat minister van Telecommunicatie Petra De Sutter eerder stelde dat de juridische en praktische uitwerking van de veiling elk nog minstens zes maanden zullen kosten.


Precies een jaar geleden publiceerden Agoria en Consultantbedrijf Capgemini Invent de eerste grote studie over 5G in de Belgische industrie. Daaruit bleek dat de helft van de industriële maakbedrijven in ons land gelooft dat 5G kan zorgen voor efficiëntere en flexibele organisatie van de productie. 5G is supersnel mobiel internet en de opvolger van 4G. Ondertussen zijn er al een 30-tal projecten aan de gang met 5G tijdelijke en test licenties. Er wordt bijvoorbeeld volop getest door maak- en chemiebedrijven in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Ondertussen zijn een 5-tal operatoren aan de slag met 5G licenties. Naast de drie mobiele operatoren hebben ook Cegeka en Citymesh (tijdelijke) 5G licenties. Maar het uitblijven van een duurzaam regelgevend kader maakt dat de nodige investeringen uitblijven. Bedrijven met productiesites in België en andere landen, zoals de Verenigde Staten en Duitsland, vrezen dat deze 5G-gedreven investeringstrein ons land wel eens zou kunnen voorbijgaan. 

De tweede blokkerende factor voor 5G is, naast het uitblijven van de veiling, de veel te strenge emissienormen. In Brussel is 5G gewoon onmogelijk. Agoria herhaalt zijn vraag om de emissienormen op het niveau van de buurlanden te brengen in overeenstemming met richtlijnen van de WHO en de Europese Commissie.

 T.o.v. de aanbevelingen van de ICNIRP en de WHO zijn de normen in België:

  •  4 keer strenger in Vlaanderen
  • meer dan 4 keer strenger in Wallonië (norm per antenne)
  • 50 keer strenger in Brussel

Gezien de technische behoeften van de 5G-technologie en om het volledige potentieel ervan te kunnen benutten, zouden de normen moeten worden herzien zodat de technologie kan worden uitgerold. Rekening houdend met de veiligheidsmarges die de gewestelijke entiteiten toepassen, is een dergelijke herziening mogelijk terwijl het voorzorgsprincipe toch in acht wordt genomen.

5G zal van essentieel belang zijn voor de economische relance. Volgens een internationale studie van Capgemini Invent gelooft 75 procent van de multinationale bedrijven dat 5G enorme mogelijkheden biedt voor tal van nieuwe innovaties en een belangrijke stimulans is voor digitale transformatie. Als opvolger van 4G biedt 5G niet alleen een veel snellere verbinding maar ook een snellere reactietijd, verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden. Deze voordelen zijn van groot belang voor de industrie en het bedrijfsleven. Het interview met minister De Sutter in De Tijd van 20 november stelt Agoria hoopvol dat ons land de 5G-investeringstrein niet zal missen. 

Lees ook: