In de komende tien jaar zal de professionele astronomie een grote revolutie doormaken dankzij een nieuwe generatie van observatoria die ons heelal gaat observeren. Van deze nieuwe kolossale wetenschappelijke instrumenten zal de Giant Magellan Telescoop waarschijnlijk de eerste zijn.


De nieuwe telescoop zou in 2023 in gebruik genomen worden. Met een globale primaire spiegeldiameter van 25 meters, zal het een vermogen hebben dat 10 keer groter is dan de Hubble Space Telescope.

Het GMT-project wordt geleid door een internationaal consortium van toonaangevende universiteiten en wetenschappelijke instellingen en wordt gecoördineerd door het Giant Magellan Telescope Office (GMTO, Californië), dat momenteel contracten voor het ontwerp van belangrijke subsystemen op de rails zet. Het grootste contract is voor de 1400 ton staalconstructie ('the Mount') die het skelet van de telescoop zal vormen. Het zal 39 m hoog en meer dan 26 m breed worden.

GMTO heeft onlangs de contracten voor het ontwerp van deze Mount aan twee onafhankelijke consortia gegund. Een van hen, onder leiding van MT Mechatronics GmbH (Duitsland), koos AMOS als voornaamste onderaannemer. De Belgische onderneming zal het ontwerp voor haar rekening nemen:

  • actieve cellen die de zeven spiegels met een diameter van 8,4 meter ondersteunen die samen de primaire spiegel van de telescoop vormen;
  • van het 'Gregorian Instrument Rotator', een 9-meter draaiende cilinder die optische instrumenten in het hart van de telescoop ondersteunt.

Volgens Philippe Gilson, CEO van AMOS, toont dit contract opnieuw aan dat het Luikse bedrijf internationaal erkend wordt als referentie voor het ontwerp en de productie van professionele telescopen. Hij voegde eraan toe: "We kijken ernaar uit om voor GMTO samen te werken met getalenteerde bedrijven als MTM en Ingersoll, van wie de specialiteiten bijzonder complementair zijn aan de opto-mechanische expertise van AMOS. Nu is het aan ons om GMTO ervan te overtuigen dat wij GMTO aan het einde van de ontwerpfase ons consortium moeten selecteren voor de bouw van de montage en de bouw ervan in het waarnemingscentrum van Las Campanas in Chili".


 
Bent u lid van Agoria en doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op de website van Agoria.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be