Op de top van de berg Haleakala in Hawaï wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de grootste zonnetelescoop ter wereld. Het Luikse bedrijf en Agorialid AMOS werd gekozen om een van de sleutelelementen van de telescoop te ontwikkelen en bouwen. Ontdek een mooi staaltje stellaire technologie.


De telescoop wordt op de top van de Haleakalberg gebouwd en zou tegen 2019 operationeel moeten zijn. Dankzij de toptechnologie die erin vervat zit, kan de telescoop uiterst gedetailleerde beelden maken van de oppervlakte van de zon, met een resolutie die tot twee keer scherper is dan wat observatoria vandaag kunnen.

Dankzij zijn expertise op dit domein, werd AMOS gekozen om de primaire spiegelcel te ontwikkelen en te fabriceren. Deze 3 ton zware spiegel heeft een nauwkeurigheid van enkele micrometer of zo’n 40 keer beter dan de dikte van een mensenhaar. De vorm van de dunne primaire spiegel wordt continu door 142 pneumatische en hydraulische actuatoren bijgestuurd en haalt daarmee een precisie van meer dan 45 nm RMS.

Sleutelelement ‘made in Belgium

Deze cel die ontwikkeld werd door AMOS is dus een van de sleutelelementen van de telescoop. De cel is uitgerust met een 9 ton zwaar elektromechanisch systeem. En dankzij dit systeem kan de spiegel onder alle omstandigheden dezelfde positie en vorm aanhouden.

Na een succesvolle test in januari 2017 bij AMOS werd de spiegelcel naar Hawaï overgebracht. De zonnetelescoop wordt gebouwd door het AURA-consortium van 42 VS-instellingen en 5 internationale affiliaties die wereldklasse astronomische observatoria uitbaten. Philippe Gilson, CEO van AMOS: “Onze ingenieurs en medewerkers zijn het gewoon om complexe materie te bouwen die voorheen nog nooit gemaakt werd, en dit project is daar opnieuw een prachtig voorbeeld van. Wij zijn er in geslaagd om de technische uitdagingen aan te gaan en om een systeem te produceren dat tegemoet komt aan de specificaties van onze klant. Met dit project toont AMOS zijn expertise in het domein van de grote zonnetelescopen.”

Meer info: www.amos.be


 
Bent u lid van Agoria en doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op de website van Agoria.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be