Het gaat hard voor Avesta Battery & Energy Engineering, kortweg ABEE. De start-up wierp zich in een jaar tijd op tot belangrijke schakel in de ontwikkeling van thuisbatterijen en accu’s voor elektrische wagens in Europa. Nu zet het ook als eerste in zijn niche voet aan wal in het Midden-Oosten. Prof. Dr. Noshin Omar, oprichter en CEO van ABEE: “Deze expansie zal onze groei een flinke boost geven.”


Wie?

Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) uit Brussel

Waarom?

Doet onderzoek naar en ontwikkelt batterijen en batterijonderdelen voor een rits toepassingen in opdracht van producenten.

Waarom kudos?

Amper een jaar na de oprichting in België opent ABEE een eerste productiefaciliteit in Saudi-Arabië, vanwaar het bedrijf met zijn innovatieve technologie het Midden-Oosten wil veroveren.

 

Langere levensduur, steeds snellere oplaadtijd en dat aan goedkopere prijzen: innovaties doen de behoefte aan oplaadbare batterijen toenemen én de vereisten waaraan ze moeten voldoen. Het aantal elektrische auto’s en fietsen zit in de lift, bijvoorbeeld, en in de toekomst komen daar nog elektrisch aangedreven vrachtwagens en schepen bij. Daarbovenop zullen thuisbatterijen een belangrijke rol spelen in het energielandschap van de toekomst. 

Missing link

Agoria zette in 2018 een project op poten waaraan prof. dr. Noshin Omar (foto), gespecialiseerd in elektriciteit en elektrochemie, als extern consultant meewerkte: “We brachten de waardeketen van de Europese batterijproductie in kaart. Het doel was om te achterhalen welke rol Belgische bedrijven daarin spelen en of er in eigen land kansen liggen om die keten verder te versterken.” 

Uit het onderzoek bleek dat een belangrijke schakel ontbrak, een partij die de brug kon slaan tussen fundamenteel onderzoek aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen enerzijds, en de producenten van batterijen en onderdelen anderzijds. Prof. dr. Omar: “Om die leemte op te vullen, richtte ik na afloop van project ABEE op.” 

Nieuwe markt openbreken

En dat legde hem geen windeieren. Sinds de start vonden heel wat grote namen de weg naar ABEE met hun vraag naar R&D-ondersteuning. ABEE werkt momenteel aan batterijen waarin vloeibare elektrolyten plaats ruimen voor vaste stoffen zoals sulfides of oxides. Die batterijen hebben een hogere energiedichtheid en zijn dus krachtiger. 

“Met die ervaring op zak verkenden we eind 2019 de Saudische markt”, vervolgt prof. dr. Omar. “Het land biedt enorme opportuniteiten. De markt is er klaar voor onze technologie: met een verbruik van 90 GWh aan hernieuwbare energie is Saudi-Arabië koploper in de regio. Bovendien hoeven we niet op te boksen tegen lokale spelers. 

De regering toonde veel interesse in ons bedrijf, maar stelde één voorwaarde. Om de markt te mogen betreden, moesten we een fabriek openen en lokale werknemers opleiden. Van oudsher is Saudi-Arabië een importland, maar de huidige regering wil daar verandering in brengen.” 

Zo gezegd, zo gedaan. ABEE Middle East is intussen een feit en in het voorjaar van 2021 start de productie. Tegen 2023 willen ze de kaap van 3 GWh aan jaarlijks geproduceerde batterijen bereiken. Daarvoor zal het bedrijf in de komende maanden en jaren zo’n 500 Saudi’s aanwerven. 

Tegelijk poot in België versterken

Ook bij ABEE in België zullen ze daar de vruchten van plukken: “We zijn vandaag met 26 medewerkers, maar tegen eind dit jaar willen we 40 mensen in dienst hebben. Dat is nodig om onze bestaande workload aan te kunnen. Zodra we ook op volle toeren draaien in Saudi-Arabië, zullen we daarbovenop onze R&D-afdeling – die hier in België blijft – verder uitbreiden”, aldus prof. dr. Omar. “Mooie vooruitzichten dus!”

Meer weten over ABEE?  Neem een kijkje op hun website.