Een pelletkachel kiezen is deels een kwestie van persoonlijke smaak, maar daarnaast blijft het ook zeer belangrijk om het juiste toestel voor uw toepassing te selecteren. We beëindigen onze wekelijkse reeks blogberichten over huishoudelijke huisverwarming daarom met enkele praktische tips die u zullen helpen bij de aanschaf van een geschikte pelletkachel.


1. Hoe groot is de ruimte die u wilt opwarmen?

Of anders gezegd, welk vermogen heeft uw kachel nodig? Dit is misschien wel de belangrijkste vraag, want kiezen voor een te grote of te kleine kachel leidt vaak tot problemen. In de brochure van de fabrikant zult u een indicatie vinden van het verwarmingsvolume per model; dit is al een goede leidraad. Hou er evenwel rekening mee dat de concrete prestaties zullen verschillen naargelang of de kachel in een oudere dan wel recente woning staat.

2. Waarvoor wilt u de kachel gebruiken?

Dit sluit aan bij de vorige vraag: een kachel kan gebruikt worden als hoofdverwarming of als bijverwarming, dan meestal in combinatie met een centrale verwarming. Het vermogen van een kachel als bijverwarming zal lager zijn, maar u kunt dan bv. wel kiezen voor een kachel die de warmte via convectie verdeelt zonder ventilator.

Als u meerdere ruimtes wilt verwarmen, dan kan dit met een toestel dat voorzien is van een aparte ventilator waarbij de kachel de warmte via een luchtkanaal in een tweede of zelfs derde ruimte blaast.

3. Type / Design

Vandaag kunt u een zeer divers assortiment van pelletkachels vinden, gaande van vrijstaande kachels tot ingebouwde toestellen en van eenvoudige toestellen tot geavanceerde toestellen zoals een combi hout/pellet. Ook zijn verschillende afwerkingen zoals staal, keramiek of speksteen mogelijk.

4. Hoe wilt u het toestel bedienen?

Pelletkachels kunnen tegenwoordig op verschillende manieren bediend worden, via een display op de kachel maar ook via een applicatie op de smartphone. Hiermee zal het toestel dus bedienbaar zijn vanop afstand, wat het gebruiksgemak verhoogt.

5. Onderhoud

Bent u iemand die niet frequent de vuurkorf wil reinigen? Dan kunt u kiezen voor een toestel met een automatisch reinigingssysteem. Kachels met dit systeem vereisen geen “dagelijks” onderhoud.

6. Installatie

Welk type toestel kunt u installeren? Is er mogelijkheid voor een buitenaansluiting, zodat de verbrandingslucht rechtstreeks van buiten kan genomen worden? Laat u hierover adviseren door een installateur.

7. Service

Kies niet alleen de kachel maar ook de installateur zorgvuldig uit. Een pelletkachel blijft immers een technisch product dat service vereist. Daarom kiest u beter voor een betrouwbare installateur in uw buurt die ook kan instaan voor de service na verkoop. Zo bent u er zeker van dat u nog jarenlang zult kunnen genieten van uw nieuwe kachel.  

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogposts waarmee de leden van onze bedrijvengroep Agoria-CIV de kachelliefhebbers in Vlaanderen willen informeren over de verschillende mogelijkheden en beschikbare technologieën voor duurzame huishoudelijke houtverwarming. Sensibilisering is een belangrijke stap om de doelstellingen van de Green Deal ‘Huishoudelijke houtverwarming’ te kunnen realiseren. Agoria, het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en 22 andere partners willen met die Green Deal hun steentje bijdragen om de impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit in Vlaanderen drastisch te verminderen.

Lees ook: