Veel werknemers zijn door het coronavirus tijdelijk aangewezen op telewerk. Technologie maakt het gelukkig mogelijk om heel wat kantoortaken vanop afstand uit te voeren. Lees hier enkele tips die telewerk efficiënter, maar vooral ook veiliger maken.


Tip 1: Gebruik steeds een vertrouwd wifi-netwerk en een veilige netwerkverbinding

Gebruikt u bij het telewerken altijd uw eigen wifi-netwerk? Heel goed! Uw thuisnetwerk is immers een vertrouwd netwerk, in tegenstelling tot de vele open wifi-netwerken in niet-vertrouwde en/of niet te vertrouwen omgevingen. Zorg er wel voor dat uw netwerk beveiligd is met een wachtwoord.

Maak daarnaast gebruik van de veilige verbinding (VPN) die uw bedrijf u waarschijnlijk aanbiedt om u aan te melden op de centrale computers op het werk. Volg bij het aanmelden nauwgezet de instructies van uw werkgever.

Tip 2: Installeer updates

Uw software up-to-date houden is een van de belangrijkste acties die u en uw bedrijf kunnen ondernemen om uw digitale devices goed te beveiligen. Het gaat hierbij niet alleen om het besturingssysteem van uw computer, maar ook om het updaten van de mobiele besturingssystemen Android of iOS en alle andere software en apps die u gebruikt. 

Door updates te installeren, worden lekken waarmee cybercriminelen uw toestellen zouden kunnen hacken gedicht. Vergeet ook niet om uw laptop te herstarten na een break/lunch/op het einde van de werkdag.

Tip 3: Kijk uit met foto's van uw laptop op sociale media

Als u normaal gesproken altijd op kantoor werkt, is thuiswerken een speciale gebeurtenis die u misschien graag wilt delen op sociale media. Veel mensen plaatsen dan een foto van hun thuiswerkplek op sociale media: een bureau, kopje koffie en natuurlijk de laptop.

Maar kijk goed uit met die laptop, want daar staat vaak gevoelige informatie op. Denk aan wachtwoorden, bijvoorbeeld op een post-it op uw scherm. Misschien zijn er ook webadressen zichtbaar die normaal gezien verborgen moeten blijven, zoals links naar klantgegevens of inbelsystemen voor vergaderingen. Zo'n foto kan zomaar een datalek veroorzaken. Als u een foto van uw laptop op sociale media plaatst, kijk dan altijd heel goed of er niets gevoeligs op die foto te zien is. 

En eveneens belangrijk: zelfs al zijn in uw thuisomgeving enkel vertrouwde personen aanwezig, dan nog is het aangewezen om uw pc steeds te vergrendelen en niet onbeheerd achter te laten.

 Tip 4: Luister naar de IT-afdeling

Veel bedrijven hebben een IT-afdeling met een Chief Information Security Officer (CISO) die samen verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de bedrijfssystemen en -data. Zij weten beter dan u hoe u veilig van thuis uit kunt werken. Luister naar hun instructies en tips en volg die op, en werk zoveel mogelijk op de apparaten die u door uw werkgever ter beschikking worden gesteld. Ook tijdens de coronacrisis staat uw IT-afdeling voor u klaar om u te helpen uw werk zo goed en zo veilig mogelijk te kunnen uitvoeren.

Tip 5: Veilig vergaderen en communiceren

Het is belangrijk om de zakelijke apps of applicaties van uw werkgever te gebruiken, zoals Skype, Teams, Hangouts of Zoom, omdat deze vaak vooraf goed zijn ingesteld door de IT-afdeling. U vindt een aantal handige tips en tricks voor Microsoft Teams op www.optimaaltelewerken.be/.

Als u uw eigen online vergaderingen moet regelen, zijn  standaardapplicaties, zoals SkypeZoom of Jitsi mogelijk. Daarnaast kunt u een programma als Slack gebruiken om met uw team te communiceren, en WhatsApp blijft een goede app om snel zaken af te handelen.

Bij twijfel: stop en neem contact op met uw IT afdeling.

Tip 6: Last but not least, kijk uit voor corona-phishing en hacking

Het Cyber Security Center Belgium (CCB) waarschuwt voor phishingmails en valse e-mails rondom het coronavirus. Het is bekend dat criminelen nog meer dan ooit de huidige crisissituatie misbruiken om phishingmails of malware te verspreiden.

Klik daarom nooit op verdachte links in e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij e-mailberichten die u niet verwacht of die van een onbekende afzender afkomstig zijn. Niets nieuws onder de zon, maar niettemin een zeer belangrijk advies!

Als u een verdacht bericht ontvangt, een zogenaamd phishingbericht, neem dan uw verantwoordelijkheid en stuur dit bericht door naar verdacht@safeonweb.be, het e-mailadres van het Centrum voor Cybersecurity België. Zij controleren de links en bijlages van de verdachte doorgestuurde berichten. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd. Verdachte links laten zij blokkeren. Zo zijn minder oplettende internetgebruikers die op de link geklikt hebben, ook beschermd.

Door zo snel mogelijk verdachte links te blokkeren, kunnen cybercriminelen minder slachtoffers maken.

Tot slot nog dit: bezoek zeker ook eens de website www.safeonweb.be. U vindt er een resem tips om veiliger met internet om te gaan, alsook enkele nuttige tests, zoals de phishingtest en een test om je digitale gezondheid te meten.


Coronavirus: blijf op de hoogte!

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op de activiteiten van de Belgische technologiebedrijven. Onze Agoria-experts volgen de situatie m.b.t. de coronapandemie en beantwoorden al uw vragen over de maatregelen van de overheid. Volg hier onze dagelijkse updates.

Lees meer