Binnenkort zullen lopers voor de eerste keer hun precieze looptechniek volledig kunnen analyseren. De Nederlandse start-up ATO-gear werkt samen met lidbedrijf Quad Industries om een geprinte zool te ontwikkelen die iedere beweging van de voet traceert.


Binnenkort zullen lopers voor de eerste keer hun precieze looptechniek volledig kunnen analyseren. De Nederlandse start-up ATO-gear werkt samen met lidbedrijf Quad Industries om een geprinte zool te ontwikkelen die iedere beweging van de voet van de loper traceert.

Duizend snapshots per seconde

“Vandaag bestaan al verschillende fitness apps die de hartslag, snelheid en afstand meten”, vertelt Jurgen van den Berg, CTO van ATO-gear. “Maar er bestaat nog niets dat de biomechanische beweging analyseert. Dat zal nu veranderen met ARION.”

Een geprinte zool, die je makkelijk in je schoen kan leggen, meet met sensoren de strategische drukpunten op de voet. Duizend snapshots per seconde analyseren hoe de voet neerkomt, impact absorbeert en afrolt op de grond. Het resultaat is een precies biomechanisch model van de voet. Via Bluetooth wordt het verbonden met de smartphone via een gratis app die de gebruiker in realtime feedback geeft.

Samenwerking met Quad Industries

De start-up ATO-gear kon wat hulp gebruiken voor de technologische uitwerking van het concept. Op een beurs in Nederland kwamen ze Quad Industries tegen en zagen meteen het potentieel van een samenwerking in. Quad Industries kon de zool namelijk zowel ontwikkelen als produceren. Een voordeel dat concurrenten niet in de aanbieding hadden. Momenteel worden de prototypes getest, maar de hoop is om deze innovatie tegen kerstmis in de winkelrekken te krijgen.

www.quad-ind.com