Getting started with BIM: wat zijn de voordelen voor toeleveranciers? | Agoria

Getting started with BIM: wat zijn de voordelen voor toeleveranciers?

Image
Published on 10/11/20 by Pierre Martens
Tijds- en kostenbesparing zijn twee factoren die een enorme rol spelen binnen de bouwsector. Bijgevolg komt het initiatief voor BIM in België in de eerste plaats van de bouwwereld zelf. Er zijn echter ook belangrijke voordelen voor toeleveranciers.

De Belgische bouwwereld heeft gezien dat BIM zich binnen Europa begint te verspreiden en voor sommige projecten zelfs verplicht wordt. Men zou dus ook in België kunnen verwachten dat de overheid in de nabije toekomst BIM zal opleggen voor bepaalde overheidsprojecten. Vandaar dat ondertussen de eerste serieuze stappen richting BIM in België reeds genomen werden, bijvoorbeeld door  de uitwerking en publicatie van het Belgische BIM-protocol en BIM-uitvoeringsplan van het WTCB en de Cluster BIM.

 

Image

 

Image

Het belang van digitaal samenwerken (BIM) groeit niet alleen voor bouwprojecten, maar ook voor infrastructuurprojecten. Het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) neemt dan ook een leidersfunctie op in het gebruik van BIM. Ze zetten in op constructieve samenwerkingen met alle projectpartners zowel tijdens de studie- als uitvoeringsfase. Daarnaast maken ze tijdens het verdere beheer en onderhoud optimaal gebruik van de informatiemodellen.

BIM  biedt echter ook voor toeleveranciers heel wat voordelen. Naast een concurrentieel en strategisch voordeel, kan een goede BIM-strategie ervoor zorgen dat je producten beter gevonden worden, of dat de samenwerking tussen de bouwpartners beter gestroomlijnd wordt. Verschillende fabrikanten zijn daarom reeds op de BIM-kar gesprongen:

  • TorbiQ ondersteunt bedrijven zoals Jaga, een Belgische leidinggevende fabrikant van convectoren, om digitale inhoud te genereren (BIM-objecten) en deze beschikbaar te stellen via een digitaal verkoop- en marketingkanaal. Een fabrikant wil immers zijn eigenheid bewaren en merkspecifieke objecten kunnen aanbieden die opvallen in de digitale bouwwereld.
  • Reynaers Aluminium zet in op digitale transformatie en ontwikkelde de interne tool ‘ReynaPro’ om hun raamprofielen te configureren en het productieproces aan te sturen. Dankzij een plug-in kan alle informatie en data uit ReynaPro geëxporteerd worden naar het BIM-model van het bouwproces. Op die manier ondersteunen ze hun installateurs, die vaak nog weinig vertrouwd zijn met BIM, en helpen ze om reeds in de ontwerpfase eventuele fouten die bij plaatsing zouden kunnen optreden op te vangen.
  • ASSA ABLOY ontwikkelde Openings Studio, een innovatieve digitale productspecificatie tool waarmee samenwerking en het delen van productinformatie worden gestroomlijnd. Dit helpt bij het ontwerpen van op maat gemaakte deuroplossingen, maar biedt ook tal van voordelen doorheen het volledige bouwproces.
  • Kabelgootspecialist Vergokan maakt de BIM-bestanden van hun producten beschikbaar via de MEPcontent website. MEPcontent is een commerciële virtuele bibliotheek waarin content van verschillende fabrikanten verzameld wordt met specifieke grafische en parametrische productinformatie. Op deze manier kunnen hun producten ook gevonden worden door bouwheren en architecten die hun bedrijf en/of materialen niet kennen.

Daarnaast kan BIM ook heel wat opportuniteiten bieden op vlak van facility management: Het BIM-model bevat immers relevante informatie in verband met de levensduur en het onderhoud van een gebouw en de verschillende installaties en onderdelen binnen het gebouw. Zo bevat het model onder andere data over de verschillende ruimtes, technische documentatie, richtlijnen voor beheer, … Bij de oplevering van een bouwproject voorkomt het overdragen van het BIM-model ook het verlies van data van het ontwerp- en bouwteam. Op deze manier kunnen dus tijd, kosten en moeite bespaard worden, ook na de oplevering van een project.

 

Image

Benieuwd naar meer informatie over deze en andere voordelen? Interesse in de specifieke voordelen voor jou als toeleverancier? Of op zoek naar informatie over de evolutie van BIM op niveau van projecten en infrastructuur? Dan is het tweede hoofdstuk van de gratis online cursus ‘Getting started with BIM’ absoluut iets voor u!

De cursus is beschikbaar via www.agoria.be/BIM .

Was this article useful?