Proximus en Orange kiezen Nokia en Ericsson voor 5G in België | Agoria

Proximus en Orange kiezen Nokia en Ericsson voor 5G in België

Published on 03/09/20 by Peter Ansoms
Het 5G-verhaal in België komt in een stroomversnelling. Proximus en Orange Belgium gaan voor de uitbouw van hun netwerk de krachten bundelen met Nokia en Ericsson. De netwerktechnologie verschuift daarmee vanuit China (Huawei) naar Europa.

5G is de logische volgende stap in mobiele netwerken. Die evolutie garandeert niet alleen de nodige connectiviteit in de toekomst voor consumenten, maar zal ook in de bedrijfswereld ongekende mogelijkheden openen. In b2b wordt 5G door veel spelers nu al gezien als een ‘golden ticket’ voor nieuwe innovaties, al zijn er natuurlijk nog enkele hordes te nemen. 

Europese partners voor Europese welvaart

Huawai ligt al een tijdje onder vuur. Zo wordt het Chinese bedrijf er al jaren van verdacht dat het via staatssteun oneerlijk concurreert met Europese leveranciers. Bovendien zijn er ook steeds gegrondere vermoedens van spionage door de Chinese overheid. 

Proximus en Orange hebben nu beslist om hun bestaande telecomapparatuur van Huawei te vervangen. Het besluit werd gezamenlijk genomen, omdat de twee telecomaanbieders hun netwerk delen. Voor de vernieuwing van de apparatuur voor het Mobile Radio Access Network (RAN) werd voor Nokia gekozen. Het Zweedse Ericsson werd dan weer geselecteerd als belangrijkste partner van Proximus voor de modernisering van zijn Mobile Data Core-netwerk. De partners mikken op 2023 om het moderniseringstraject klaar te hebben. 

Xavier Pichon, CEO van Orange Belgium: “We zijn opgetogen over de samenwerking met Nokia en Ericsson, want zo kunnen we residentiële én professionele klanten de best mogelijke gebruikerservaring te bieden, zij het via 2G, 3G, 4G of 5G.” 

Guillaume Boutin, CEO van de Proximus Groep: “Dit is een belangrijke stap, niet alleen voor ons bedrijf, maar voor de Belgische economie en samenleving als geheel. Deze keuzes tonen ons vertrouwen in de capaciteit van ons land om voorloper te zijn in de ontwikkeling van een digitaal, verantwoordelijk en duurzaam Europa.” 

Tommi Uitto, President Mobile Networks bij Nokia: “Dit is een belangrijke overwinning in een belangrijke markt. Ik kijk ernaar uit om dit partnership met Proximus te versterken en de gebruikers een fascinerende 5G-ervaring te bieden dankzij onze end-to-end-5G-oplossingen.”

Was this article useful?