Agoria en Sirris lanceren eerste gratis online cursus over Building Information Management, met het oog op de toeleverancier | Agoria

Agoria en Sirris lanceren eerste gratis online cursus over Building Information Management, met het oog op de toeleverancier

Image
Published on 17/12/20 by Pierre Martens
Digitalisering. Een term die niet meer weg te denken valt uit het dagelijkse leven. En ook de bouwsector heeft dankzij digitalisering de voorbije jaren heel wat ingrijpende veranderingen gekend. BIM, ofwel Building Information Modelling, is hét voorbeeld bij uitstek van de digitale transformatie binnen de bouwsector: het biedt immers de mogelijkheid om aan de hand van digitale bouwmodellen een bouwproces beter te organiseren en vergemakkelijkt de informatie-uitwisseling tussen de verschillende partners.

BIM  biedt in de eerste plaats voordelen voor de bouwsector zelf. De uitvoerders van een bouwproject kunnen immers tijd en kosten besparen met een goede BIM-aanpak. Het belang van digitaal samenwerken (BIM) groeit trouwens niet alleen voor bouwprojecten. Ook voor infrastructuurprojecten wordt het steeds belangrijker. Zo neemt het Agentschap Wegen & Verkeer, één van de partners in de online cursus, een leidersfunctie op in de toepassing van BIM in Vlaanderen.

 

 

Image

BIM loont

Ook voor toeleveranciers zijn er echter heel wat voordelen verbonden aan een goede BIM-strategie. Naast een concurrentieel en strategisch voordeel, kan een goede BIM-strategie ervoor zorgen dat je producten beter gevonden worden in de digitale markt, of dat de samenwerking tussen de bouwpartners beter gestroomlijnd wordt. Ook na de bouwfase kan BIM een belangrijke rol spelen op het vlak van facility management, zeker voor leveranciers van producten met dynamische data, i.e. producten die gestuurd kunnen worden (denk maar aan ventilatie, verlichting, etc.).

“Het is belangrijk dat toeleveranciers vertrouwd raken met BIM, maar de meeste cursussen over Building Information Modelling zijn gericht op aannemers, architecten, of studiebureaus. Fabrikanten of leveranciers van technische oplossingen vinden hier zeker niet altijd het antwoord op hun vele vragen”, zegt Pierre Martens, BIM-expert bij Agoria. “Om BIM-conform te werken, moet een bedrijf immers verschillende stappen zetten en keuzes maken. Dit is niet altijd eenvoudig, zeker als je niet vertrouwd bent met de gebruikte terminologie.”
 

 

Image

Getting started with BIM

Agoria en Sirris ontwikkelden daarom de gratis online cursus ‘Getting started with BIM’, met het oog op de toeleverancier. In deze online cursus maak je in een halve dag kennis met de verschillende aspecten (basisprincipes, ontstaan, ontwikkelingen, trends, etc.) van het BIM-proces én worden de vele voordelen van werken met BIM overlopen. Er wordt ook stilgestaan bij de concrete stappen die je als toeleverancier moet zetten om BIM-conform te werken. Tot slot staan we stil bij de digitale maturiteit van je onderneming en werken we een stappenplan op maat uit.

De cursus bevat een perfecte mix tussen theorie en concrete voorbeelden en getuigenissen, aangeleverd door onze partners: ASSA ABLOY, Agentschap Wegen en Verkeer, BAM Belgium, Renson, Reynaers Aluminium, Siemens, Sirris, Techlink, ThorbiQ en WTCB.

De cursus is gratis beschikbaar via www.agoria.be/BIM.

Lees ook de artikelreeks 'Getting started with BIM'

Was this article useful?