Melotte viert 50-jarig jubileum en rondt investeringsprogramma van 2,5 miljoen euro af | Agoria

Melotte viert 50-jarig jubileum en rondt investeringsprogramma van 2,5 miljoen euro af

Image
Published on 14/12/20
Agoria-lid Melotte uit Zonhoven, gespecialiseerd in o.a. hoogtechnologische precisieonderdelen en 3D-metaalprinten, viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1970 bleef het bedrijf, dat in 1990 onderdeel werd van Picanol Group, zich verder ontwikkelen door continue investeringen in de meest grensverleggende technologieën op het vlak van hoogtechnologische precisieonderdelen. Zo rondde Melotte onlangs met de installatie van een nieuwe rondslijpmachine een investeringsprogramma van 2,5 miljoen euro af.

Al meer dan 50 jaar richt Melotte zich op de ontwikkeling en productie van hoogtechnologische precisieonderdelen in kleine series, vaak met complexe vormen en moeilijk bewerkbare materialen. Daarnaast is het bedrijf ook actief in het bouwen en reviseren van matrijzen.

Een tiental jaar geleden zorgde Melotte voor een nieuwe frisse wind in de technologiewereld, en werden ze als één van de eerste bedrijven in België pionier op het gebied van innovatieve 3D-printtechnieken voor metalen onderdelen – als aanvulling op het traditionele frezen, draaien en slijpen. Waar de focus in het begin lag op onder meer tandprotheses, brilmonturen op maat en andere accessoires, ligt de focus sinds enkele jaren voornamelijk op industriële onderdelen voor diverse industrieën. Intussen kan Melotte rekenen op een mooie klantenportefeuille met internationale spelers zoals Exxon, Sabic, Pfizer, Duracell, Panasonic, en veel meer.

“De laatste jaren hebben we ongeveer een half miljoen euro per jaar in nieuwe technologieën geïnvesteerd om onze klanten nóg beter van dienst te kunnen zijn. In 2017 gingen we een stap verder in het 3D-metaal printen door de aankoop van de SLM Realizer. Deze machine biedt de mogelijkheid om ook aluminium onderdelen te printen, waardoor we ons werkbereik konden vergroten. In 2018 kochten we de Okuma LB3000 aan: een draaibank met staafaanvoer waardoor grotere series rendabeler afgewerkt kunnen worden. Een jaar later volgde nog een nieuwe pendelfreesmachine. Dit jaar investeerden we in een nieuwe Studer S41 rondslijpmachine met automatische cobot belading.

Deze ultraprecieze rondslijpmachine zorgt er niet alleen voor dat we naast het hoognauwkeurige klassieke rondslijpwerk ook excentrische nokken kunnen slijpen binnen micron bereik, maar biedt ook de mogelijkheid om nauwkeuriger en stabieler te werken op een volautomatische manier. Tot slot kreeg ook ons gebouw een upgrade en investeerden we in duurzame ledverlichting,”, getuigt een trotse Peter Perremans (CEO).

Naast het verder up-to-date houden van ons machinepark ligt onze grootste uitdaging voor de komende jaren in het verankeren van onze maakkennis. Veel van onze technische specialisten naderen stilaan de pensioengerechtigde leeftijd en moeten worden vervangen door nieuwe medewerkers. Met externe partners hebben we onlangs een project opgestart met als doel deze kennis zo veel mogelijk te capteren. We kijken alleszins vol verwachting uit naar wat de komende 50 jaar ons zal brengen”.

Was this article useful?