Signalisatie dode hoek op zware voertuigen in Frankrijk vanaf 1 januari 2021 | Agoria

Signalisatie dode hoek op zware voertuigen in Frankrijk vanaf 1 januari 2021

Image
Published on 07/12/20 by Kevin De Ridder
Vanaf 1 januari 2021 moeten alle zware voertuigen (vrachtwagens, passagiersvoertuigen en hun aanhangwagens) in Frankrijk een waarschuwingsinrichting op hun voertuig aanbrengen, zodat deze aan de zijkanten en aan de achterkant van het voertuig zichtbaar is.

Regels voor zware voertuigen (N2, N3, M2, M3, O3, O4)

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle zware voertuigen (vrachtwagens, passagiersvoertuigen en hun aanhangwagens) een waarschuwingsinrichting op hun voertuig aanbrengen, zodat deze aan de zijkanten en achterkant van het voertuig zichtbaar is.

Op 17 november werd Decreet nr. 2020-1936 

Image
 voor de wijziging van de Franse wegcode gepubliceerd. De projecttekst waarin de voorwaarden voor het aanbrengen en het model van de dodehoekmarkering op deze voertuigen worden gespecificeerd vindt u hier 
Image
. Het Arrêté werd nog niet gepubliceerd, maar de tekst ervan ligt wel vast. Het zal in de komende weken wel gepubliceerd worden.

Er wordt een nieuw artikel R 313-32-1 aan de wegcode toegevoegd, dat dus op 1 januari 2021 in werking treedt. Het is een verkeersregel. Zo moeten ALLE voertuigen van meer dan 3,5 ton die op Frans grondgebied aan het verkeer deelnemen, deze sticker/borden dragen. Niet-nakoming van deze verplichting wordt bestraft met een boete van Klasse 4.

De borden moeten aanwezig zijn aan de zijkanten en aan de achterkant van voertuigen van meer dan 3,5 ton (met uitzondering van land- en bosbouwvoertuigen en winterdienstvoertuigen).

In hoeverre bij controles langs de weg meteen boetes zullen uitgedeeld worden, is niet duidelijk. Aangezien er geen overgangsmaatregelen voorzien zijn, is het aan te raden de voertuigen tijdig uit te rusten met deze siganlisatie.

Download hier de teksten, alsook de modellen van de signalisatie in hoge resolutie.

Image

Was this article useful?