Economische vooruitzichten voor de sector van bouwmaterieel in 2016 | Agoria

Economische vooruitzichten voor de sector van bouwmaterieel in 2016

Published on 22/01/16 by Nathalie Nicolas

De Europese vooruitzichten voor 2016 zijn gematigd positief, ondanks een aantal onzekerheden in de economische en politieke sfeer die het moeilijk maken om verder dan 6 maanden vooruit te kijken. Volgens de meest recente voorspellingen, die gebaseerd zijn op statistieken van CECE, zal de markt dit jaar op hetzelfde niveau blijven als in 2015.

De verschillen tussen de Europese landen zullen verder afnemen maar niettemin relatief groot blijven, met vooral een kloof tussen de Noord- en de Zuid-Europese markten. De Franse markt zal zich waarschijnlijk enigszins herstellen na haar zeer zwakke prestaties van de voorbije tijd. De Duitse en de Britse markt presteren traditioneel sterk en zullen wellicht niet aan hetzelfde tempo kunnen blijven groeien.

Geheel in lijn met de vaststelling dat de cycli korter worden, heeft zich opnieuw een duidelijke trendbreuk voorgedaan in de Europese sector van bouwmaterieel. Na een goede start in 2015 nam de vraag af en slonk de omzet van de bedrijven in de sector. Als het patroon van het voorgaande jaar zich heeft herhaald, zou het vierde kwartaal beterschap moeten hebben gebracht voor de bedrijven in de sector en hun globale resultaat op peil hebben gehouden. Maar zo’n herhaling van het omzetpatroon is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Bovendien is het zeer moeilijk om duidelijke trends te identificeren wanneer het globale beeld sterk wordt verstoord door de Russische markt,waar de situatie voor de sector momenteel rampzalig is.

Het scenario voor Europa in het algemeen ziet er niet zo slecht uit. De groei zet zich door in Zuid-Europa

The rest is reserved for Agoria members