Shift2Rail lanceert eerste projectoproepen rond innovatie op het spoor | Agoria

Shift2Rail lanceert eerste projectoproepen rond innovatie op het spoor

Published on 13/01/16 by Jean-Marc Timmermans

De Shift2Rail ‘Joint Undertaking’, het door de Europese Commissie en de spoorwegindustrie ondersteunde onderzoeksconsortium voor de spoorwegindustrie, ondersteunt projecten die innovatie op het spoor bevorderen. Zopas werden de eerste projectoproepen gelanceerd. Het totale budget bedraagt 170 miljoen euro, waarvan 90 miljoen euro wordt geleverd door de Europese Commissie en 80 miljoen euro door de leden van het consortium. Om in aanmerking te komen voor steun, moeten projecten bijdragen tot een betere kwaliteit, betrouwbaarheid en stipheid van spoordiensten. Bovendien moeten ze tot kostenbesparingen leiden en grensoverschrijdende verplaatsingen vergemakkelijken.

De eerste projectoproepen hebben betrekking op de vijf innovatieprogramma’s van Shift2Rail. De beschikbare middelen worden opgesplitst in twee categorieën:

  • Calls die enkel toegankelijk zijn voor de leden van Shift2Rail – budget: 63,7 miljoen euro;
  • Open calls waaraan ook andere partijen (universiteiten, onderzoeksinstituten, bedrijven die geen lid zijn van Shift2Rail,…) kunnen deelnemen – budget: 26,1 miljoen euro.

Violeta Bulc, Europees Commissaris voor Transport: "Investeren in innovatie is cruciaal voor Europese jobcreatie en groei, twee belangrijke prioriteiten van de Commissie. Om die doelstellingen te bereiken, willen we via deze projectoproepen de expertise van alle stakeholders bundelen. Als de Europese spoorwegindustrie een wereldwijde koploper kan blijven op het vlak van innovatie, zal dit immers overal ter wereld nieuwe markten creëren voor de bedrijven die er deel van uitmaken. Bovendien zal dit onze spoorwegen nog aantrekkelijker maken voor passagiers en bedrijven. Dat alles is essentieel om onze ambitieuze doelstellingen m.b.t. de decarbonisatie van het vervoer te bereiken.”

Shift2Rail wordt overigens, ten gevolge van een

The rest is reserved for Agoria members