Europese landbouwmachinefabrikanten klimmen stilaan uit het dal | Agoria

Europese landbouwmachinefabrikanten klimmen stilaan uit het dal

Published on 24/03/15 by Nathalie Nicolas

Sinds het in november 2014 bereikte dieptepunt is de business climate index van CEMA, het Europees comité van de landbouwmachine-industrie, maand na maand gestegen. Dit is hoofdzakelijk te danken aan de minder negatieve verwachtingen voor de verkoop in de nabije toekomst. Het blijft niettemin onduidelijk wanneer opnieuw met groei zal worden aangeknoopt aangezien Spanje en Zwitserland de twee enige Europese landen zijn die een stijging verwachten. Het VK, de Tsjechische republiek en Polen verwachten een status-quo, zo blijkt uit de maandelijkse CEMA-enquête van maart.

Voor Frankrijk en Duitsland – twee markten met een gewicht van 35-40% in de EU – blijven de vooruitzichten ‘bearish’ met een verwachte terugval van ongeveer 10% in 2015. Deze trend wordt bevestigd door de jongste prognoses voor de orderontvangst.

Voor de markten in en buiten de EU daalde het totale orderniveau met ongeveer 5% in februari. Een update van de driemaandelijkse omzetprognose voor 2015 leverde dezelfde resultaten als in december op: voor de industrie in West-Europa wordt een daling van om en bij 3% verwacht. Een op drie ondernemingen ziet enige groei van de activiteit in 2015, terwijl 60% van de antwoorden van ‘flat’ tot -20% gaat.

In internationaal verband ziet de Europese industrie een bovengemiddelde terugval van haar markt op het thuisfront, terwijl de algemene verwachting voor de overzeese markten – met inbegrip van de USA – al bij al nog meevalt.

Executive Summary CEMA Business Barometer 

Image

CEMA Business Climate Index 
Image

The rest is reserved for Agoria members