Van Hool levert 5 brandstofcelbussen aan De Lijn Antwerpen | Agoria

Van Hool levert 5 brandstofcelbussen aan De Lijn Antwerpen

Image
Published on 03/12/14 by Patrick Van den Bossche

In Antwerpen rijden sinds 1 december de meest milieuvriendelijke bussen ter wereld rond. De Lijn heeft gisteren namelijk, voor het vervoer op de lijnen 650 (Antwerpen Luchtbal - Kapellen), 670 (Essen - Kapellen - Merksem) en 760 (Antwerpen - Delwaidedok), 5 unieke brandstofcelbussen van Agoria-lidbedrijf Van Hool in gebruik genomen.

De bussen zijn elk 13 meter lang en bieden plaats aan 94 reizigers. Ze produceren geen uitstoot van schadelijke stoffen en zijn 3 keer stiller dan een dieselbus. Hun aandrijving is hybride elektrisch. Enerzijds wordt waterstof in de brandstofcel omgezet in elektriciteit, met waterdamp als enige uitstoot, en anderzijds zorgen de batterijen voor bijkomende aandrijving waar en wanneer dit nodig is.

Filip Van Hool, CEO van Van Hool, is in de wolken: "Deze brandstofcelbussen, die in Koningshooikt ontwikkeld en gebouwd werden, bewijzen eens te meer dat producten met hoge toegevoegde waarde nog steeds in België kunnen geproduceerd worden. (...) Deze bestelling toont aan dat Van Hool over voldoende knowhow en industrieel potentieel beschikt om hoogtechnologische producten te ontwikkelen en wereldwijd te exporteren, mits de overheid zulke nieuwe ontwikkelingen ondersteunt. We rekenen erop dat de initiële bestellingen een vervolg krijgen, ook in eigen land. Immers, Europa heeft inmiddels een nieuw project voor brandstofcelbussen goedgekeurd en blijft sterk inzetten op deze technologie voor het openbaar vervoer. De totale bestelling is goed voor de tewerkstelling bij Van Hool en dat kunnen we in Koningshooikt (Lier) goed gebruiken."

Sedert 2005 heeft Van Hool al 21 brandstofcelbussen uitgevoerd naar de Verenigde Staten van Amerika. Sinds midden 2012 werden nog 10 exemplaren geleverd aan Aberdeen, 5 aan Oslo, 5 aan San Remo en 2 aan Keulen.

www.vanhool.be


 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be
 

 

Was this article useful?