Technologische industrie in Europese Unie groeit in 2014 minder dan verwacht | Agoria

Technologische industrie in Europese Unie groeit in 2014 minder dan verwacht

Published on 15/11/14 by Patrick Slaets

"De Europese technologische industrie zal in 2014 met 1,1% groeien." Tot die conclusie kwamen de economen van de federaties van de technologische industrie in de Europese Unie, verzameld in de werkgroep Economie & Statistiek van Orgalime. De groei zal met 1,4% iets groter zijn in metaalproducten (NACE 25) dan de groei in elektronica & elektrotechniek (NACE 26 & 27, groei van 1%) en de machinebouw (NACE 28, groei van 0,9%).

Dit betekent dus zowel goed als slecht nieuws voor de Orgalime-sectoren. Het goede nieuws is dat er opnieuw groei is (in 2013 noteerden we nog een daling van de activiteit met 1,5%). Het slechte nieuws is dat de groei in 2014 lager uitvalt dan verwacht. Inderdaad, een half jaar geleden gingen de Orgalime-economen nog uit van een groei van 2,2% dit jaar.

Dat er minder groei is, heeft alles te maken met de sputterende economie in de BRIC-landen. De groei in Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland is nagenoeg helemaal stilgevallen en de groeicijfers van China en India zijn hoogstens gelijk aan die van de afgelopen jaren. De geopolitieke crises in Syrië & Irak en Rusland & Oekraïne en vooral de daarmee gepaarde gaande onzekerheid vormen zeker een bijkomende uitdaging. Tot slot is er ook het sluipende deflatie-gevaar dat de Europese economie in de ban houdt. Een en ander zet een rem op de investeringen zowel in de Orgalime-sectoren zelf als in de belangrijkste (industriële) klantensectoren.

De Noord-Amerikaanse markt is dit jaar een van de weinige lichtpunten. Dit wordt wellicht vooral verklaard door de verzwakking van de euro t.o.v

The rest is reserved for Agoria members