REACH-beperking op chroom (VI) in lederen voorwerpen vanaf 1 mei 2015 | Agoria

REACH-beperking op chroom (VI) in lederen voorwerpen vanaf 1 mei 2015

Published on 26/04/14 by Patrick Van den Bossche

Vanaf 1 mei 2015 wordt de REACH-beperking op chroom VI in lederen voorwerpen die in contact komen met de huid van toepassing. De industrie heeft dus nog ongeveer 12 maanden tijd om zich voor te bereiden en alternatieven uit te werken.

Verordening (EU) Nr. 301/2014, waarmee deze REACH-beperking wordt ingevoerd, bepaalt het volgende:

  • Lederwaren die in contact komen met de huid mogen niet in de handel worden gebracht indien het gehalte aan chroom (VI) gelijk is aan of groter is dan 3 mg/kg (0,0003 gewichtsprocenten) van het totale drooggewicht van het leer.
  • Voorwerpen met lederen onderdelen die in contact komen met de huid mogen niet in de handel worden gebracht indien het gehalte aan chroom (VI) gelijk is aan of groter is dan 3 mg/kg (0,0003 gewichtsprocenten) van het totale drooggewicht van dat lederen onderdeel.
  • De vorige twee punten zijn niet van toepassing op het in de handel brengen van tweedehandsvoorwerpen die vóór 1 mei 2015 in eindgebruik waren in de Unie.

De nieuwe beperking is niet alleen van toepassing op leerlooierijen, maar ook op de invoer en de productie van lederen schoenen, handschoenen, kledij, hoeden en sportuitrusting, alsook op o.a. lederen meubelen, auto-/vrachtwagen- /autobusonderdelen, bandjes voor polshorloges, boekentassen, reiskoffers en -tassen.

De Spaanse kmo Incusa heeft een alternatieve methode voor het looien van leder ontwikkeld: Sanotan. Bij die methode worden de chromium verbindingen vervangen door titanium. Meer informatie.

Opgelet: de aangekondigde REACH-beperking is enkel van toepassing op echt gelooid leder. Ze geldt dus niet voor namaak-leder (het zogenaamde

The rest is reserved for Agoria members