Eerste Europese normen voor intelligente transportsystemen gepubliceerd | Agoria

Eerste Europese normen voor intelligente transportsystemen gepubliceerd

Published on 28/02/14 by Karlien Erauw

De Europese normalisatieorganisaties CEN en ETSI hebben op verzoek van de Europese Commissie op 12 februari de eerste set standaarden voor 'Cooperative Intelligent Transport Systems' (C-ITS) gepubliceerd.

Deze ‘Release 1’-specificaties zullen communicatie mogelijk maken tussen voertuigen onderling en met de weginfrastructuursystemen. De eerste ‘connected cars’ worden in 2015 op de Europese wegen verwacht. De eerste ITS-infrastructuur zal geïmplementeerd worden op de wegen tussen Rotterdam en Wenen via Frankfurt.

Volgens Neelie Kroes, vicepresident van de Europese Commissie, zal de standaard voor meer veiligheid op de weg zorgen. Voertuigen met connectiviteit op basis van de specificatie zullen bijvoorbeeld waarschuwingen krijgen dat de gebruiker aan het spookrijden is of dat er versperringen, wegwerkzaamheden of files op zijn traject zijn. Een ander positief gevolg, zo zegt ze, is dat de verkeersstromen niet alleen veiliger maar ook efficiënter zullen worden. Zowel alle weggebruikers als het milieu en de economie zullen daar wel bij varen.

Sinds 2002 heeft de Europese Unie meer dan 180 miljoen euro geïnvesteerd in research rond ITS. Meer dan 40 projectgroepen hebben hun resultaten overgemaakt aan ETSI en CEN.

Het werk voor de tweede set standaarden, ‘Release 2’, is ondertussen ook van start gegaan. De Europese organisaties werken hiervoor nauw samen met Japanse en Amerikaanse organisaties om te verzekeren dat de systemen over de hele wereld compatibel zijn.

Agoria, dat door het NBN is aangeduid als sectoroperator voor ICT-normalisatie, beheert de normalisatiewerking in het domein van o.a. intelligente transportsystemen via spiegelcommissies. Leden van de Belgische spiegelcommissies voor CEN TC278 (Europees)

The rest is reserved for Agoria members