CEMA Business Barometer opnieuw 10 punten gestegen in november | Agoria

CEMA Business Barometer opnieuw 10 punten gestegen in november

Published on 13/12/13 by Nathalie Nicolas
De CEMA Business climate index is in november opnieuw met 10 punten gestegen dankzij de gunstige beoordeling van de huidige gang van zaken en de optimistische marktvooruitzichten. De omzet op de EU-markt steeg in oktober met 5% à 7%, terwijl de inkomende bestellingen 3% daalden. Deze lichte terugval was vooral een gevolg van de verminderde vraag naar handling- en transportuitrusting en oogstmachines. De resultaten op de markten buiten de EU blijven positief want zowel de omzet als de nieuwe bestellingen stegen met ongeveer 3%.

Wat de omzetverwachtingen betreft, worden de groeivooruitzichten gunstiger beoordeeld dan in de voorbije maanden, waarbij de landen van het GOS (Gemenebest Onafhankelijke staten) het voortouw nemen met een verwachte groei van 10%.

 

Image
 

Stabiele markttrend voor tractors en maaidorsers in Europa

Op de tweejaarlijkse vergadering van de CEMA Product Group voor zware tractors en maaidorsers in Brussel op 17 oktober maakten de constructeurs gewag van een lichtjes teruglopende verkoop in Europa. Ze verwachten dat de markt voor tractors in Europa in 2013 met ongeveer 5% zal dalen tot 174 000 stuks. Dit zou betekenen dat de trend die al in eerste acht maanden merkbaar was, zich in de rest van het jaar doorzet.

De toestand blijft moeilijk op sommige markten zoals Italië en Polen, terwijl er in andere landen tekenen van herstel zijn. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje bijv. waren er dit jaar meer nieuwe inschrijvingen dan vorig jaar. Voor maaidorsers lag de verkoop in het seizoen 2012/2013 in volume op het niveau van het voorgaande seizoen. In Frankrijk was de vraag bijzonder sterk, waardoor de verkoop met 13% steeg tot 2500 stuks. In Duitsland, de tweede grootste markt voor maaidorsers, bleef de markt met 2050 stuks onveranderd in vergelijking met het langjarig gemiddelde. De Poolse markt, die nu op de derde plaats komt in Europa, bleef ook stabiel.

In België begon 2013 slecht nadat de verkoop van tractoren vier jaar op rij was gestegen. De jongste maanden heeft zich wel een inhaalbeweging voorgedaan. Met 1938 ingeschreven tractoren (met een vermogen van 50 pk pof meer) is het verschil met de voorgaande jaren nu kleiner dan 5%.

In het begin van het jaar werden veel bestellingen uitgesteld. Toen was er, volgens Fedagrim (invoerders van tractoren), bij tractorgebruikers namelijk veel onzekerheid over wat er juist zat aan te komen in verband met de nummerplaten, de technische keuring voor tractoren en de nieuwe accijnsregeling. Deze onzekerheid is nu grotendeels weg. De wetteksten zijn nog niet definitief bekend, maar het kader is al wel duidelijk. De landbouwvoordelen kunnen waarschijnlijk behouden worden voor zowel professionele landbouwers als hobbyboeren.

Hieronder vindt u een beknopt rapport over de economische toestand van de landbouwmachine-industrie in de volgende landen: China 
Image
, Frankrijk 
Image
, Duitsland, 
Image
België 
Image
, Italië 
Image
, Japan, 
Image
Turkije 
Image
en USA 
Image
.

Deze rapporten warden voorgesteld tijdens de Agrievolution working meeting die medio november tijdens de Agritechnica-vakbeurs in Hannover werd gehouden.

Executive Summary CEMA Business Barometer 

Image

Was this article useful?