België zakt 2 plaatsen in ICT-rangschikking World Economic Forum | Agoria

België zakt 2 plaatsen in ICT-rangschikking World Economic Forum

Published on 23/04/13 by Patrick Slaets
Het World Economic Forum heeft onlangs zijn ‘Global IT Report 2013’ gepubliceerd. In dit rapport, dat al aan zijn 12de editie toe was, is telkens de zogenaamde ‘networked readiness index’ (NRI) opgenomen. Deze index geeft weer in welke mate een land via het bezit en gebruik van ICT door burgers, ondernemingen en overheid virtuele en infrastructuurnetwerken kan bouwen die een economie in staat stellen om groei en banen te creëren.

NRI: ranglijst op basis van 54 indicatoren

De NRI is opgesteld op basis van 54 indicatoren die grosso modo kunnen worden opgesplitst in 4 groepen:

  • Environment: Zijn het ondernemingsklimaat en het wettelijk kader gunstig genoeg voor ICT-investeringen?
  • Readiness: Zijn in het land de voorwaarden voor de uitrol van ICT gunstig (prijzen, skills, toepassingen en inhoud,…)?
  • Usage: Hoe zit het met het gebruik van ICT door burgers, ondernemingen en de overheid?
  • Impact: Wat is de impact van ICT op de socio-economische indicatoren van een land?

België verliest 2 plaatsen

Op basis van deze 54 indicatoren worden elk jaar opnieuw 144 landen gerangschikt. Zo krijgt men een goed beeld van de evolutie van de rol van ICT bij de uitbouw van een productieve, groeiende en banenscheppende economie. Dit jaar staat Finland op kop. Het neemt opnieuw de vertrouwde positie in die het tot en met 2009 bekleedde. De afgelopen 3 jaar had buurland Zweden immers de fakkel overgenomen.

In de top-12 staan ook 3 van de 4 Aziatische Tijgers (Singapore, Taiwan en Zuid-Korea) ook 4 Noord-Europese landen (Zweden, Finland, Denemarken en Noorwegen) en

The rest is reserved for Agoria members