Daikin investeert 140 miljoen in nieuw onderzoekscentrum in Gent | Agoria

Daikin investeert 140 miljoen in nieuw onderzoekscentrum in Gent

Image
Published on 01/12/20 by Ben Van Roose
Heuglijk nieuws vanuit Gent: de Japanse multinational Daikin bouwt er een nieuw onderzoekscentrum uit. Met die investering van maar liefst 140 miljoen euro breidt Daikin zijn onderzoeksactiviteit uit naar energie-efficiënte verwarmingssystemen in België.

Wie?

Image

De Japanse multinational Daikin, opgericht in 1924. Vandaag heeft het bedrijf meer dan 100 productievestigingen en 350 filialen verspreid over de hele wereld.

Wat?

Wereldspeler op het gebied van kwaliteitsvolle en energie-efficiënte klimaatoplossingen.

Waarom kudos?

Daikin investeert 140 miljoen euro in een nieuw onderzoekscentrum in Gent. Zo blijft het bedrijf met Belgisch onderzoek een wereldleider in de ontwikkeling van warmtepompen.

 

Voortrekker in energie-efficiëntie

Deze investering bevestigt Daikins rol als voortrekker op het vlak van energie-efficiënte alternatieven voor traditionele verwarmingsoplossingen, nieuwe warmtepomptechnieken en oplossingen voor koude ketens. Om de expansie verder te zetten van deze activiteiten, is een nieuwe investering in gebouw en testfaciliteiten noodzakelijk. 

Tegen 2025 wil Daikin het personeelsbestand voor het onderzoekscentrum opdrijven naar 380. “Als we voorop willen blijven op de marktnoden en de duidelijke milieuvriendelijke richting van Europa, dan dringt een verdere uitbreiding zich op”, vertelt topman Kazuhide Mizutani van het European Development Center. De forse investering kadert dan ook binnen de Europese Green Deal. 

Onderzoeksactiviteiten in België

Het onderzoekscentrum in het Wetenschapspark van de UGent zal een hypermodern kantoorgebouw worden van zo’n 13.000 vierkante meter. Daarmee centraliseert Daikin zijn onderzoeksactiviteiten in ons land.

 

Image

“België vormt al meer dan 45 jaar het Europese hoofdkwartier van Daikin”, vertelt Hilde Goossens, HR Directeur Daikin Europe. “Sinds 2012 is met de oprichting van het EMEA development center een keuze gemaakt om de onderzoeksactiviteiten voor EMEA verder uit te bouwen en zelfs een globale rol op te nemen in het onderzoek naar energie-efficiënte verwarmingstechnologieën.” Ook de keuze voor Gent is niet toevallig. “Enkele jaren geleden al hebben we een hub van het Development center opgericht in Gent, vanwaaruit we intensief samenwerken met de UGent. Deze samenwerking willen we verder versterken om samen te werken op het vlak van nieuwe verwarmingstechnologieën, Internet of Things en Artificial Intelligence.” Eind 2023 zal Daikin zijn intrek kunnen nemen in dit gloednieuwe gebouw. 

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) is alvast in de wolken. “Dit is goed nieuws voor de lokale tewerkstelling, de verdere ontwikkeling van Tech Lane Ghent en de uitbouw van Gent als innovatieve stad.”  

Was this article useful?